10 tips om goed contact te kunnen leggen met mensen met dementie

Bij mensen met dementie is in veel gevallen sprake van veranderend gedrag

Niet alleen mensen die zelf te maken hebben met dementie ondervinden moeilijkheden, ook de mensen in hun nabije omgeving dienen goed om te kunnen gaan met de ziekte. Hoe ga je als buitenstaander om met iemand die een steeds slechter geheugen heeft? En hoe kun je het beste omgaan met het veranderende karakter van een dementerend persoon? Met deze tien tips leer je hoe je dit het beste kunt doen.

Met deze tips verbeter je het contact tussen jou en iemand die lijdt aan dementie.

1. Persoonsgericht

Belangrijk om te onthouden is dat elke persoon zijn eigen voorkeuren, gewoonten en behoeften heeft en op een persoonlijke manier benaderd wil worden. Bij een persoonsgericht gedachtengoed staat niet de diagnose, ziekte of dementie voorop, maar de persoon zelf.

2. Bekend maken

Het eerste contact met iemand die kampt met dementie is het bekend maken van jezelf. Noem de persoon bij naam, stel jezelf voor en vertel wat je kunt betekenen voor deze persoon. Ook als je de persoon al goed kent en hij of zij jou even niet herkent.

3. Contact leggen met aandacht

Probeer niet te ver weg te staan als je tegen iemand met dementie praat. Probeer juist goed oogcontact te maken. Wees bewust van je mimiek en probeer vriendelijk te kijken. Iemand met dementie kan je misschien niet goed begrijpen of weet niet wat er gebeurt, maar een vriendelijk gezicht kan helpen om rust te vinden. Als het goed voelt, pak dan diegene z’n hand vast. Praat niet met een te luide stem, tenzij diegene natuurlijk slechthorend is.

4. Vraag niet naar verleden

Probeer geen vragen te stellen over feiten en gebeurtenissen van vandaag of gisteren. Het kan erg confronterend zijn wanneer bijvoorbeeld de vragen: ‘Hoe was uw dag?’ en ‘Heeft u een prettige dag gehad?’ wordengesteld. Deze vragen doen beroep op het geheugen en kunnen juist tot extra verwarring leiden.

5. Houd het simpel

Voor mensen met dementie is het wijs om het zo simpel mogelijk te houden. Dit kun je doen door één ding of handeling tegelijk aan te halen of door over één onderwerp te praten. Probeer daarnaast om storende achtergrondgeluiden te vermijden. Te veel prikkels kunnen bij een persoon met dementie leiden tot overprikkeling.

Lees op de volgende pagina de overige vijf tips om goed om te kunnen gaan met mensen die dementie hebben.

Pagina 1/2