10x gezondheidsvoordelen van touwtjespringen

6. Het versterkt je kuiten

Tijdens veel sporten en krachttrainingen worden de kuitspieren achterwege gelaten, maar bij touwtjespringen zijn ze een van de belangrijkste spieren. De kuit bestaat uit twee spieren, die bij elke sprong voor het strekken van de enkels zorgen. Daarnaast helpt touwtjespringen de elasticiteit van het bindweefsel rondom de kuitspieren te verbeteren. Hierdoor kan het bindweefsel beter energie opslaan.

7. Het verbrandt veel calorieën

Ben je op zoek naar een manier om in korte tijd veel calorieën te verbranden? Dan heb je niet veel meer nodig dan een springtouw. Het verbrandingspercentage van touwtjespringen ligt namelijk tussen de 667 en 990 (!) calorieën per uur. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat het een betere manier van vetverbranding is dan hardlopen. “Je moet behoorlijk snel rennen om even veel calorieën te verbranden als touwtjespringen”, weet inspanningsfysioloog Matthew Stults-Kolehmainen.

8. Het kan je schouders sterker maken

Door al dat springen hebben je buikspieren, rug en onderlichaam het meeste baat bij touwtjespringen. Toch zijn er aanwijzingen dat het ook je schouders sterker kan maken. In een klein onderzoek, gepubliceerd in Humans Kinetics Journal, trainden de deelnemers twaalf weken met een verzwaard springtouw. Tegen het einde waren hun schoudergewrichten sterker en vertoonden ze een toename in mobiliteit.

9. Het is makkelijk om vooruitgang te boeken

Als je weer voor het eerst een springtouw in je handen hebt, vraag je je vast af waar je aan bent begonnen. Toch merk je binnen de kortste keren vooruitgang. Je zult het langer volhouden, je zult je sterker voelen en in combinatie met een juist voedingspatroon zie je de kilo’s ervan afvliegen. Heb je het touwtjespringen al een beetje onder de knie, dan kun je het tempo verhogen of trucjes leren om het spannend te houden. Daarnaast kun je ook een verzwaard springtouw aanschaffen. Door zo’n zwaardere kabel te slingeren, zul je binnen een mum van tijd merken dat ook je bovenlichaam steeds sterker wordt. En je verbrandt er ook nog eens meer calorieën mee, wat altijd mooi meegenomen is.

10. Het is betaalbaar, draagbaar en veelzijdig

“Het beste voordeel van alles is dat je overal touwtje kunt springen”, aldus Gullickson. Een springtouw is betaalbaar, neemt nauwelijks ruimte in en past in elke kleine tas. Je kunt het dus makkelijk overal mee naartoe nemen. Daarnaast heb je ook niet veel ruimte nodig om te springen. Zolang je geen laag plafond hebt en geen dure beelden in huis hebt staan, kun je het prima in je woonkamer of op je slaapkamer doen. Schijnt het zonnetje? Ga dan lekker buiten touwtjespringen. Pik je ook nog wat vitamine D mee!

Pagina 2/2

Lees ook: Springtouwen maar! Dit is waarom touwtjespringen een ontzettend goede workout is

Bron: Women’s Health, Go Human Nature | Beeld: