Deze 12 gewoontes zorgen ervoor dat je vermoeid blijft

6. Je slaat je ontbijt over

Wanneer je ‘s nachts slaapt, verbrandt je lichaam het voedsel dat je die avond hebt gegeten. Daarom is het erg belangrijk om ‘s ochtends nieuwe energie tot je te nemen, zodat het verbrandingsproces op gang blijft. Zo voorkom je dat je je dag al vermoeid begint. Bovendien activeert het eten van een ontbijtje je stofwisseling.

7. Je leeft op fastfood

Etenswaren die veel suikers en eenvoudige koolhydraten bevatten, kunnen zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Deze pieken, afgewisseld met scherpe dalingen van je bloedsuiker, kunnen vermoeidheid veroorzaken in de loop van de dag. Houd daarom je bloedsuikerspiegel stabiel met de juiste voeding. Goede keuzes zijn onder andere bruine rijst, zalm, zoete aardappel en kip.

8. Je hebt moeite om ‘nee’ te zeggen

Wanneer je altijd bezig bent om andere mensen een plezier te doen, kan dit ten koste gaan van je eigen energie en geluk. Ook kan het je enorm uitputten en zelfs boos maken. Bedenk dus goed dat je niet altijd ‘ja’ hoeft te zeggen als iemand je vraagt om iets te doen. ”Train jezelf om hardop ‘nee’ te zeggen”, adviseert psychologe Susan Alberts. ”Oefen het als je alleen in de auto zit. Als je het jezelf hoort zeggen, is het makkelijker om het de volgende keer toe te passen.”

9. Je bureau is rommelig

Een rommelig bureau kan je mentaal uitputten, doordat het je beperkt in het focussen en het verwerken van informatie. Zorg er daarom voor dat je je bureau aan het einde van de dag opruimt. Het maakt je hoofd leeg en zorgt de volgende dag voor een positieve start!

10. Je werkt door tijdens je weekend of vakantie

Je e-mail checken wanneer je eigenlijk zou moeten ontspannen, of tot laat in de avond doorwerken, verhogen het risico op een burn-out. Het is belangrijk om jezelf momenten van rust te gunnen. Hierdoor houd je zowel je lichaam als je geest jong en keer je de dag erna juist frisser en productiever terug op je werk.

11. Je drinkt teveel alcohol voor het slapengaan

Een glaasje alcohol drinken voor het slapengaan klinkt misschien als een goede manier om te ontspannen en snel in slaap te vallen, maar niets is minder waar. Alcohol tast namelijk het centrale zenuwstelsel aan en het houdt je uit je slaap. Ook heb je meer kans om midden in de nacht wakker te worden, wanneer je de avond ervoor een paar borreltjes hebt gedronken.

12. Je gebruikt je telefoon vlak voor het slapengaan

Het felle licht van je telefoon of tablet onderdrukt de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je slaapt reguleert. Gevoeligheid voor digitale apparaten verschilt per persoon, maar in het algemeen is het goed om alle technologie één tot twee uur voor het slapengaan niet meer te gebruiken. Voorkom ook dat de apparaten te dicht bij je bed liggen. Verban die smartphone uit je slaapkamer!

Pagina 2/2

Lees ook: Gevoelige tanden kunnen door deze 7 dingen veroorzaakt worden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash