Last van stress? 12 natuurlijke manieren om er vanaf te komen

Word weer helemaal zen met deze twaalf tips

Werken, sporten, schoonmaken, boodschappen doen, afspreken met vrienden: soms lijkt het wel of er niet genoeg uren in een dag zitten om alles wat je wil of moet, voor elkaar te kunnen krijgen. Het leven kan op sommige momenten best stressvol zijn. Hoewel de één hier natuurlijk meer last van heeft dan de ander, krijgt iedereen weleens te maken met een periode van drukte en stress. Hoe kun je jezelf dan het beste kalmeren? We delen twaalf natuurlijke manieren om een rustigere versie van jezelf te worden.

Dit kun je zelf doen om stress onder controle te krijgen.

1. Ga sporten

Uit meerdere onderzoeken bleek dat sporten een van de beste manieren is om van stress verlost te worden. Aan de University of Georgia werden bijna 3.000 mensen onderzocht met verschillende medische aandoeningen. Uit het onderzoek bleek dat bij participanten die regelmatig sporten, het stressniveau met 20 procent omlaag ging. De onderzoekers constateerden ook dat sporten helpt bij mensen die geen ernstige stressklachten hebben. Volgens de National Institutes of  Health kun je het beste doen aan joggen, zwemmen, fietsen of wandelen om van je klachten af te komen. Je hebt misschien niet altijd zin om te sporten, maar je hebt er dus wel degelijk profijt van! Haal je hardloopschoenen alvast maar uit de kast.

2. Haal diep adem

We horen je denken: ‘duh, dat doe ik toch altijd al?’, maar wanneer je bewust de tijd neemt om diep in- en uit te ademen, kan een aanval van stress wegebben. Door 20 tot 30 minuten per dag te ademen via je buik (langzaam, diep en regelmatig ademen) krijgen je hersenen meer zuurstof. Hierdoor wordt je zenuwstelsel gestimuleerd en kan je lichaam zich ontspannen.

3. Maak jezelf warm

Warmte zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt. Een studie wees uit dat warme sensaties ervoor zorgen dat er serotonine in je hersenen vrijkomt een stofje dat je humeur reguleert. Ook bleek uit een Japans onderzoek dat de stressklachten van deelnemers verminderden na een saunabezoek. Goed excuus voor een spa-dagje, nietwaar?

4. Ga de natuur in

Ook een flink stuk wandelen kan stress helpen voorkomen. Volgens een onderzoek aan de Stanford University kan jezelf omgeven met natuur ervoor zorgen dat je klachten afnemen. De onderzoekers brachten het humeur van deelnemers in kaart voor- en nadat ze een wandeling van 50 minuten maakten. Hierbij ondervonden ze dat mensen die een wandeling door de natuur maakten minder zich na afloop minder angstig voelden dan de mensen die door de stad hadden gewandeld. Iemand in voor een boswandeling?

5. Mediteer

Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar mediteren kan je op verschillende manieren helpen. Een half uur per dag doet al een hoop. De discipline die je nodig hebt om te mediteren (zoals het focussen op je ademhaling, gedachten en gevoelens zonder je er een mening over te vormen) kan je helpen om negatieve emoties uit te schakelen.

Lees meer tips op de volgende pagina!

Pagina 1/2