4 dingen om op te letten als je een nieuw matras gaat kopen

nieuw-matras

Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt

Gemiddeld kun je zo’n tien jaar met een matras doen. Sta je op het punt om een nieuw matras aan te schaffen? Dan zijn er verschillende punten waar je alert op moet zijn. Wij zetten ze voor je op een rij.

Klachten en kraakgeluiden

Of je matras nou nog prima ligt of niet: na ongeveer tien jaar is het tijd om hem te vervangen. Het biedt dan namelijk niet meer de optimale ondersteuning voor je lichaam, waardoor je onder andere rug- en nekklachten kunt krijgen. Ook is een oud matras doorgaans lastiger schoon te maken. Heb je bovendien destijds gekozen voor een goedkoop matras, dan is de kans groot dat hij al volledig is versleten. Dit merk je vaak aan kuiltjes, kraak- en piepgeluiden en slapende lichaamsdelen gedurende de nacht. Waar moet je op letten om zeker te weten dat je een zo goed mogelijk matras koopt? Wij zetten vier punten voor je op een rij.

1. Wat het beste bij jouw slaaphouding past

Mensen die op hun buik of rug slapen, hebben een harder matras nodig dan mensen die op hun zij slapen. Een te zacht matras zorgt er dan voor dat ze doorzakken en klachten aan hun onderrug of nek kunnen krijgen. Slaap je vooral op je zij, dan is een zacht matras juist een goed idee. Je heupen kunnen daar dan goed in wegzakken, waardoor ze gedurende de nacht geen rare hoek maken.  Ben jij een buikslaper, maar slaapt je partner op zijn/haar zij? Er is altijd een gulden middenweg. Laat je daarover adviseren door de expert in de matrassenwinkel.

Hoe hard of zacht je nieuwe matras moet zijn, heeft ook met je lichaamsgewicht te maken. Hoe zwaarder je bent, hoe harder je matras moet zijn. Heb je een partner en heeft die een heel ander postuur dan jij, dan is het verstandig om voor twee eenpersoonsmatrassen te kiezen. Net als bij het punt hierboven geldt echter dat je je daar het beste in de matrassenwinkel over kunt laten adviseren.

2. Prijs: goedkoop is duurkoop

Net als bij diverse andere producten geldt bij matrassen dat je er niet altijd goed aan doet om voor de goedkoopste optie te gaan. Je hoeft er echt niet de hoofdprijs voor te betalen, maar meestal is de kwaliteit van een goedkoper matras wel merkbaar minder. Je moet het dan sneller vervangen, waardoor je op de lange termijn juist meer geld kwijt bent. Daarnaast heb je bij een goedkoop matras meer kans op fysieke klachten. Wil je een nieuw matras, maar heb je geen groot budget? Dan kun je ook altijd eerst nog een topmatras kopen. Dat is een prima tijdelijk alternatief, dat je bovenop je huidige matras kunt leggen om je slaapbeleving te verbeteren. In de tussentijd kun je dan sparen voor een ‘duurder’ matras.

3. Verandering bij warmte en geschikt voor allergieën

Rugspecialist Geert Mahieu heeft aan het AD gemeld dat het belangrijk is om een matras te kopen dat lang genoeg voor je is. Kies een exemplaar dat minstens 15 centimeter langer is dan jij zelf bent. Houd ook rekening met warmte: weet je van jezelf dat je het snel warm hebt in bed, dan is een exemplaar dat goed ventileert zeker aan te raden. Ten derde: het is belangrijk om rekening te houden met allergieën. Veel matrassen zijn behandeld tegen allergenen en huisstofmijt. Die zijn dan zeker een goede keuze.

4. Ondersteuning

Het is bij een matras erg belangrijk dat hij de juiste ondersteuning biedt aan je hoofd, ruggenwervel en nek. Die drie onderdelen van je lichaam moeten een rechte lijn vormen als je op het matras ligt, zodat er geen druk op komt te liggen. Is een matras te zacht, dan kunnen je heupen en schouders er te veel in wegzakken waardoor je onderrug niet genoeg wordt ondersteund. Is een matras te hard, dan zakken je schouders en je heupen er juist helemaal niet in weg en heb je kans op een gebogen wervelkolom.

Lees ook: 5 tips om je matras goed te onderhouden

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Olesia Bahrii