Rugpijn? Deze 4 dingen kun je ertegen doen (naast regelmatig bewegen)

rugpijn

Zo kom je af van die pijnlijke rug

Rugpijn komt allang niet meer alleen voor bij ouderen. Steeds meer jongeren hebben er ook last van. Volgens gezondheidsinstelling Sciensano ging zo’n 10 procent van hen om die reden naar de dokter. Onder volwassenen ligt dit percentage nog hoger, van hen kampt maar liefst een kwart met rugpijn. Een serieus probleem! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om rugpijn te voorkomen.

Let op deze vier dingen als je rugpijn wilt voorkomen.

Rugpijn

Hoe kan het toch dat er steeds meer mensen rondlopen met rugklachten? Volgens kinesistenvereniging UKB komt dit door onze manier van leven. ”We bewegen minder en kampen vaker met overgewicht. Tieners spelen vandaag de dag over het algemeen liever videogames dan dat ze sporten”, zo luidt de verklaring. Een van de effectiefste methodes om rugpijn tegen te gaan, is bewegen. Van een wandelingetje door het bos tot de trap nemen in plaats van de lift: beweging is essentieel.

Daarnaast zijn er nog vier andere zaken waar je op kunt letten:

1. Zithouding

De allerbeste zithouding is de ‘open hoek’: je bovenbenen dienen zich lager dan je zitvlek te bevinden en zijn naar beneden gericht. Hierdoor is de hoek tussen je rop en bovenbenen groter dan 90 graden. Zo blijft je bekken in de juiste positie en behoudt je wervelkolom zijn natuurlijke kromming. Wanneer je deze zithouding aanneemt, komt geen enkel orgaan in de verdrukking en maak je automatisch gebruik van een buikademhaling. Ook belangrijk: wanneer je zit, moeten je voeten op de grond kunnen staan.

2. Goed tillen

Veel rugklachten worden veroorzaakt door verkeerd bukken, duwen, tillen en trekken in gebogen houding. Moet je iets zwaars tillen? Volg dan deze regels, om rugpijn te voorkomen:

  • Neem een houding aan waarbij je je evenwicht goed kunt bewaren.
  • Breng datgene wat je moet tillen zo dicht mogelijk bij je lichaam en houd je rug recht. Kantel je bekken, span je buikspieren aan en houd je adem in.
  • Til vanuit je benen. Buig door je knieën, pak het voorwerp en strek je been tijdens het tillen. Blijf het gewicht tegen je lichaam aanhouden.
  • Vermijd tillen en draaien tegelijk, Moet je toch draaien? Doe dat dan niet met je romp, maar verplaats je voeten met kleine stapjes in de draairichting.

3. Lighouding

Het beste slaap je op je rug. Je lichaamsgewicht wordt dan verspreid over een zo groot mogelijk oppervlak. Op je buik slapen is niet aan te reden, want in dat geval maakt je nek een te sterke draai en vertoont je onderrug een te grote holling. Buikslapers hebben daarnaast de neiging om langer in dezelfde houding te liggen, terwijl bewegen in je slaap juist heel goed is voor je rug. Op je zij liggen is in principe ook een goede lighouding, maar zorg er dan wel voor dat je een goed ondersteunend hoofdkussen hebt. Trek je knieën een beetje op en leg je onderste arm voor je borst.

4. Sta je goed?

Als je staand werk verricht (denk aan strijken of eten koken) kan het voorkomen dat je je rug moet krommen. Probeer daarom – waar mogelijk – strijkplanken en werkbladen zo in te stellen dat je dit kunt voorkomen. De beste hoogte voor een werkblad ligt tien tot vijftien centimeter onder je ellebooghoogte. Moet je voor je wastafel in de badkamer voorover hangen? Zet dan één voet achteruit, houd je been gestrekt en leun met één hand op de wastafel. Zorg dat je tijdens het poetsen van je tanden gewoon rechtop staat en spoel je mond niet aan de kraan, maar met een beker.

Lees ook: Deze veelvoorkomende klacht kan een voorteken van artrose zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels