Aan deze 4 signalen herken je dat je koptelefoon te hard staat

koptelefoon

Wie kan deze tips goed gebruiken?

We zijn tijdens de lockdown steeds vaker en steeds langer hoofdtelefoons gaan dragen om muziek te luisteren tijdens het werken. Maar hoe weet je of je koptelefoon te hard staat? We leggen het uit!

Muziek over koptelefoon

We werken steeds meer thuis door de lockdown. We hebben geen collega’s meer om ons heen om mee te kletsen, maar met een lekker muziekje erbij komen we de dag wel door. En omdat we wel geconcentreerd willen werken, of omdat we niet alleen wonen, is het wel zo prettig om daar een hoofdtelefoon of oordopjes bij te dragen. Zo heb jij geen last van de buitenwereld, en de buitenwereld geen last van jouw muziek. Maar, zo waarschuwt audioloog Shelley Borgia, ons gehoorsysteem is ontzettend kwetsbaar.

Tips voor hoofdtelefoongebruik

Ze geeft allereerst een paar algemene tips. Zo waarschuwt ze dat je niet te lang achtereen muziek moet luisteren. “Bij 80 decibel – denk aan het geluidsniveau van een raamairco – zou je niet langer dan 8 uur achtereen muziek moeten luisteren. Luider of langer luisteren, kan leiden tot blijvende gehoorschade. Een goede tip is om nooit het volume hoger dan vijftig procent te zetten”, adviseert ze. Naast deze tips, noemt Borgia vier signalen om op te letten.

1. Je hebt steeds hoofdpijn

We zijn allemaal bekend met veelvoorkomende oorzaken van hoofdpijn. Niet genoeg slaap, of misschien drink je niet genoeg water. Maar een andere oorzaak die minder bekend is, is blootstelling aan continu hard geluid. Borgia zegt hierover: “Constant geluid wordt te veel voor je hersenen en zorgt voor hoofdpijn. Met onprettig hard geluid komen namelijk de cellen in je binnenoor onder flinke druk te staan.” Kortom: hoofdpijn? Drink een extra glas water, maar probeer ook je oordopjes net een stand zachter te zetten.

2. Je hoort piepende, sissende, of zoemende geluiden

Hoor je geluiden die er niet zijn, zoals piepen, sissen, of zoemen? Dat heet ’tinnitus’, of oorsuizen. Misschien heb je het wel eens meegemaakt nadat je een poos op een flink volume naar je favoriete album hebt geluisterd. Dokter Borgia raadt aan om in dit geval het volume flink omlaag te zetten en je dokter om advies te vragen. Tinnitus is namelijk een erg onaangenaam probleem. Oorsuizen kan meerdere oorzaken hebben, maar je muziek zachter zetten kan dus in elk geval geen kwaad!

3. Je kunt geen gesprek voeren met je hoofdtelefoon in

Misschien denk je nu: “Maar ik heb mijn oordopjes juist in zodát ik mensen niet hoor praten!” En misschien heb je wel een dure koptelefoon die noise-cancelling is, voor ultieme concentratie. Maar: volgens dokter Borgia is het juist geen goed teken als je geen gesprek kunt voeren terwijl je muziek luistert. “Een van de snelste manieren om te controleren of je geluid te hard staat, is om een gesprek te voeren terwijl je muziek luistert, zonder hierbij je stem te verheffen. Je zou te allen tijde je gesprekspartner moeten kunnen verstaan over het volume van je koptelefoon.”

4. Anderen kunnen je muziek horen

Dit is een beetje een open deur, maar: kunnen anderen je muziek horen? Dan staat je hoofdtelefoon veel te hard. Borgia maakt hier weinig woorden aan vuil: “Dit is echt een duidelijk teken dat je je volume lager moet zetten.

Met deze tips kom je dus gerust je dag door met koptelefoon, en zonder gehoorschade!

Lees ook: Fantastisch nieuws voor patiënten: succesvolle nieuwe therapie tegen tinnitus

Bron: Well+ Good | Beeld: Pexels