4 verrassende voordelen van het lager zetten van de verwarming

Naast dat je geld bespaart, heeft het ook voordelen voor je gezondheid

Met de huidige prijzen voor gas en energie hebben we met zijn alle de verwarming een paar graden lager gedraaid. Met kaarsen, dekentjes en dikke truien houden we onszelf deze winter warm. Een koud huis klinkt misschien vervelend, maar wist je dat dit ook voordelen heeft?

Brein

Als het heel warm is, heb je vast wel eens gemerkt dat je minder concentratie hebt. Dit komt omdat je een beetje loom wordt, waardoor je snel bent afgeleid. Een te koude omgeving is overigens ook niet goed, want dan ben je vooral bezig met hoe koud je het daadwerkelijk hebt. Toch is het bewezen dat je je beter kan concentreren in een koudere omgeving. Uit een Britse studie kwam namelijk naar voren dat kinderen tussen de 11 en 16 zich het beste kunnen concentreren bij een temperatuur van 16.6 graden. Hogere temperaturen die aangenamer voelden, zorgden er juist voor dat de concentratie afnam.

Betere huid

Veel mensen hebben in de winter meer last van een drogere huid dan in de zomer. Veel mensen denken dat de boosdoener van een droge huid, de koudere lucht is, maar deze mensen zitten ernaast. “Een verwarming die aan staat maakt de lucht droger. Het verschil tussen de hoeveelheid vocht in je huid en de hoeveelheid vocht in de kamer wordt groter, waardoor uit de huid meer vocht verdampt dan normaal”, legt Göran van Rooijen dermatoloog bij het Spaarne Gasthuis in Haarlem uit aan Quest.

Afvallen

Ook mensen die graag wat kilootjes kwijt willen kunnen gerust de verwarming een paar graden lager zetten. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt namelijk dat je in een ruimte waar de temperatuur 15 graden of lager is, je meer vet verbruikt. Ook verbrand je door kou meer calorieën. Meer bewegen en gezond eten werken overigens nog altijd het beste bij het afvallen.

Slapen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je beter slaapt in een koelere kamer. Als je slaapkamer te warm is kan je namelijk de warmte moeilijk kwijt, wat je slaap kan verstoren. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Draai de verwarming vanavond dus nog maar een standje lager!

Lees ook: Oei: waarom je altijd moet oppassen met de dosering van paracetamol

Bron: Quest | Beeld: Pexels

Array