4x waarom elke dag even koud douchen goed voor je is

koud douchen

Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen

De dag beginnen of starten met een hete douche vinden sommigen heerlijk. Even de knop op zo’n veertig graden draaien en je ontspant helemaal. Hoewel het nog zo fijn kan voelen om heet te douchen, zou je eens moeten overwegen om wat vaker onder een koude straal water te staan.

Ga jij het proberen?

1. Je krijgt er een mooie huid van

Hoewel het nog zo lekker is om lekker heet te douchen, neemt je huid je dat niet altijd in dank af. Het hete water kan je huid namelijk behoorlijk uitdrogen. Je kunt beter wat kouder douchen, of in elk geval op het laatste moment koud douchen. Je poriën sluiten door het koude water beter af. Hierdoor blijft vuil makkelijker op afstand. Als je je poriën wilt openen en reinigen, kan heet water daarvoor zorgen, maar kies er dan voor om te stomen en niet om onder een hete douche te staan.

2. Je wordt er alerter van

Velen starten de ochtend met een korte douche. Hoewel het nog zo comfortabel kan zijn om onder een hete straal water een beetje wakker te worden, is het eigenlijk beter om wakker te worden onder een koudere straal water. Even diep ademhalen en onder die koude straal water stappen. Je houdt je lichaamstemperatuur op peil door diep te ademhalen en daarmee verhoog je je zuurstofopname. Door de verhoogde zuurstofopname stijgt je hartslag en daardoor gaat je bloed sneller stromen. Door de verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen krijg je meer energie en word je alerter.

3. Je immuunsysteem verbetert

Door aanraking met het koude water, wordt de bloedtoevoer dus verbeterd, maar dat is niet het enige. Je belangrijke organen krijgen ook effectiever bloed. Dit doet je lichaam om te voorkomen dat je hart en andere belangrijke organen onderkoelen. Het gevolg is dat de bloeddruk naar beneden gaat en je stofwisseling omhoog. Door de kou waar je lichaam plots aan wordt blootgesteld, krijgt je immuunsysteem een boost.

4. Je kunt afvallen

De stofwisseling gaat dus omhoog en dit kan ervoor zorgen dat je een beetje afvalt. Hoe dat precies werkt? Het aanmaken van het zogenoemde bruine vet wordt bevordert als je koud doucht. Ons lichaam kent twee vetweefselsoorten: bruin vet en wit vet. Als we meer calorieën binnenkrijgen, dan we verbranden, wordt dit opgeslagen als wit vet. In tegenstelling tot wit vet is bruin vet juist van groot belang voor ons lichaam. Als je het (extreem) koud hebt, wordt het bruine vet geactiveerd om ons lichaam warm te houden. Uit onderzoek blijkt dat een koude waterstraal de aanmaak van bruin vet een boost geeft. Bruin vet bevordert je stofwisseling ook nog eens, waardoor je net wat meer calorieën verbrandt als je niets doet. 

Lees ook: Hoe vaak moeten we nu echt douchen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health, Gezonder leven | Beeld: Pixabay