Deze 5 dingen weet je huisarts direct over je als je de praktijk binnenloopt

huisarts

Door alleen maar naar je te kijken!

Een goede, open relatie met je huisarts hebben is belangrijk voor het onderhouden van een goede gezondheid. Het is daarom ook belangrijk om precies aan je huisarts te vertellen waar je last van hebt, zodat deze je optimaal kan helpen. 

Maar ook zonder dat jij iets zegt, kan de dokter veel over je vertellen.

1. Of je rookt.

Ja, ook al heb je nog zoveel deodorant opgedaan voordat je de praktijk binnenstapte; de huisarts weet direct of je rookt of niet. Ze kunnen het ruiken -zelfs als jij het zelf niet ruikt- en kunnen het merken aan signalen als een schorre stem, ontstoken tandvlees en gele vingers.

2. Je slechte adem

Als je een slechte adem hebt kan dat meerdere dingen betekenen: zo kan het een teken zijn van diabetes, maar kan het natuurlijk ook betekenen dat je een knoflookbroodje hebt gegeten als lunch. Of dat je je tanden niet hebt gepoetst -bah-. Maar, als er sprake is van een chronisch slechte adem kan dat een serieuzere oorzaak zoals diabetes, een leverziekte en bacteriële infecties.

3. Gele ogen

Wanneer je ooit witte oogwit opeens geel is, betekent dat niet heel veel goeds. Gele ogen duidt namelijk vaak op een leverziekte. Helder wit oogwit daarentegen geeft de huisarts het signaal dat jij waarschijnlijk in een goede gezondheid verkeert: het betekent dat je niet verkouden bent, griep hebt of geveld wordt door hooikoorts.

4. Een hoge bloeddruk

Zoals huisartsen weten kunnen aandoeningen zoals een hoge bloeddruk hun sporen achterlaten in je gezicht. Wanneer de bloeddruk stijgt, probeert het lichaam deze omlaag te brengen door middel van het verwijden van de vaten. Dit zorgt ervoor dat je gezicht rood uitslaat.

5. Een slecht dieet

Aan je huid kan de huisarts vaak zien of jij een slechte voeding tot je neemt of niet. Natuurlijk worden niet alle vormen van acne beïnvloed door een slecht eetpatroon, maar wanneer de acne zich op bepaalde plekken bevindt is dit wel een indicator.

Lees ook: Wow: dit vertelt je slaaphouding je over je gezondheid

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Zahy1412 Wikimedia Commons