5 dingen die een psoriasisaanval kunnen veroorzaken

psoriasisaanval

In deze gevallen moet je dus goed oppassen

Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij je witte bloedcellen te veel chemicaliën produceren. De huidcellen van iemand met psoriasis groeien en sterven sneller dan bij mensen die geen last hebben van de huidaandoening. Dat zorgt ervoor dat de cellen zich opbouwen op de huid, wat de kenmerkende bulten en vlekken oplevert. Er zijn verschillende dingen die een psoriasisaanval kunnen veroorzaken. Wij zetten een aantal oorzaken voor je op een rij.

Stress

Psychologische stress kan ervoor zorgen dat psoriasis getriggerd wordt. Vooral een gebrek aan slaap als gevolg van stress kan een grote rol spelen. In veel gevallen is stress zelfs de oorzaak van iemands eerste psoriasisaanval. Een manier om ervan af te komen, is door accupunctuur of meditatie te proberen. Ook andere vormen van therapie kunnen ervoor zorgen dat je minder stress ervaart, waardoor de kans op een aanval van prosiaris kleiner wordt.

Roken of drinken

Dingen die mensen vaak gebruiken om hun stress te onderdrukken, zoals roken en drinken, kunnen juist triggers zijn voor psoriasis. Onderzoek heeft aangetoond dat alcohol psoriasis verergert, vooral bij mannen. Ook kan het ervoor zorgen dat bepaalde medicatie tegen de aandoening minder goed werkt. Roken verdubbelt de kans op psoriasis zelfs en kan de aandoening sterk verergeren als je er eenmaal last van hebt.

Net bevallen

Hormonale veranderingen kunnen bij vrouwen zorgen voor een opleving van psoriasis. Op het moment dat je hormoonniveaus dalen, ben je vatbaarder voor aandoeningen, waaronder ook psoriasis. Opvallend genoeg komt het bij zwangere vrouwen juist amper voor. Dat is ook het geval bij andere auto-immuunziekten, zoals lupus.

Herstel van een infectie

Met name tijdens het herstel van een streptokokkenbacterie, die zich in je keel of oor kan nestelen, kan psoriasis opspelen. Dit is logisch, want infecties hebben invloed op je immuunsysteem. Op het moment dat je immuunsysteem wordt aangetast, word je vatbaarder voor aandoeningen zoals psoriasis.

Nieuwe medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen een aanval van psoriasis veroorzaken. Onder andere lithium, ibuprofen en malariamedicijnen vallen in die categorie. Heb je het gevoel dat de medicatie die je slikt verband houdt met psoriasisaanvallen? Dan is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen.

Lees ook: Huidaandoening? Dit moet je weten over eczeem en psoriasis

Bron: Health | Beeld: iStock

Array