De 5 meest voorkomende oorzaken van oorsuizen en hoe je er vanaf komt

oorsuizen

Vaak last van een piep in je oor? Dit is hoe dat komt

Je hebt het vast wel een keer meegemaakt: een aanhoudende en irritante piep in je oor. In bed, na dat (iets te harde) concert van je favoriete band, of zo ineens, midden op de dag. De ene keer is de piep hoog, de andere keer weer laag. Maar hoe dan ook: het zorgt ervoor dat je je omgeving niet zo goed kunt horen als je zou willen en het kan je helemaal horendol maken. Van chronische tinnitus kun je helaas niet genezen, maar van bepaalde vormen van oorsuizen kun je de klachten gelukkig verminderen, of er zelfs helemaal vanaf komen. Hoe precies? Wij leggen het je uit.

Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben, dit zijn de 5 meest voorkomende.

Tinnitus

Oorsuizen wordt met een duur woord ook wel tinnitus genoemd. Het is een piep in het oor die niet weg lijkt te gaan, een constante ruis of een vervelend gebrom. Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders heeft er in meer of mindere mate last van. Tinnitus kan veel verschillende oorzaken hebben. Het oorsuizen kan bovendien geleidelijk ontstaan, maar ook plotseling komen opzetten. Hieronder vind je de 5 meest voorkomende oorzaken van tinnitus én je leest hoe je er vanaf komt:

1. Concerten en andere harde geluiden

Regelmatige of te lange blootstelling aan harde geluiden vormt vaak de oorzaak van tinnitus. De meest bekende oorzaak van tijdelijk oorsuizen, is het suizen van je oor nadat je uit bent geweest of een concert hebt bezocht. Maar ook harde geluiden op het werk kunnen de boosdoener zijn. Als je langere tijd luistert naar geluid boven de 80 decibel, kun je daar al gehoorschade aan overhouden. Bijvoorbeeld wekkers, deurbellen of vrachtverkeer produceren geluiden met een sterkte van 80 decibel. Oorsuizen als gevolg van harde geluiden kun je voorkomen door gehoorbescherming te gebruiken. Wees hoe dan ook voorzichtig met lawaai, want dit soort tinnitus kan chronisch worden!

2. Ziekte

Wanneer er iets mis in met je lichaam, kun je dit soms in je oren waarnemen door oorsuizen. Zo kun je als je last hebt van hoofdpijn, ook last krijgen van tinnitus. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voldoende te slapen. Onvoldoende nachtrust kan namelijk een migraine-aanval met oorsuizen uitlokken. Ontspan daarnaast regelmatig. Zo voorkom je stress, wat ook weer hoofdpijn kan veroorzaken. Naast hoofdpijn kun je tevens bij een verkoudheid last krijgen van tinnitus. Het snotteren kan namelijk de buis van Eustachius verstoppen, waardoor hier onderdruk ontstaat en dit leidt tot vermindering van het gehoor. Een manier om dit opgestopte slijm te verminderen is door een stoombad te nemen, waarbij je de stoom ook inademt. Voeg er pepermunt of eucalyptuskruiden aan toe voor een beter effect.

3. Hoge bloeddruk

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, bestaat er een grotere kans dat je last krijgt van oorsuizen. De piep kan een lage middentoon zijn of juist een hoge toon. Om hier vanaf te komen, moet je je bloeddruk verlagen. Dit kun je bereiken door minder suiker en minder zout te nemen, deze verhogen je bloeddruk namelijk enorm. Ook minder cafeïne drinken kan helpen om je bloeddruk naar beneden te krijgen.

4. Oorsmeer

Oorsmeer klinkt misschien niet erg smakelijk, maar het is een essentieel goedje dat iedereen in zijn oren heeft. Wanneer je te veel oorsmeer hebt, kan dit echter een blokkade vormen. Bij een ernstige blokkade kun je last krijgen van oorsuizen. Nu denk je misschien dat je dit probleem simpel verhelpt met een wattenstaafje, maar dat is lang niet altijd het geval. Soms kan het gebruik van een wattenstaafje de verstopping juist verergeren! Om een teveel aan oorsmeer tegen te gaan, kun je je oren laten uitspuiten bij de huisarts. Dit is soms de snelste manier om van oorsuizen af te komen. Het effect kan direct, of na een paar dagen al merkbaar zijn. Doe je het liever zelf, dan kun je een middel zoals audispray gebruiken om je oor schoon te maken. Dit lost je oorsmeer op, waardoor het makkelijk uit je oor loopt tijdens het douchen. Gebruik dit middel echter niet als je een gaatje in je trommelvlies hebt en ook niet te vaak. Oorsmeer heeft namelijk ook een beschermende functie.

5. Chronisch

Lukt het je maar niet om van oorsuizen af te komen? Dan hebben je hersenen waarschijnlijk in de loop van de tijd een weeffout gemaakt waardoor je een pieptoon hoort die niet te verklaren is. Van chronische tinnitus kom je helaas niet af, maar uit onderzoek is gebleken dat accupunctuur de klachten wel flink kan verminderen. Bij 93 procent van de patiënten was een verbetering zichtbaar. Het is dus zeker de moeite van het proberen waard!

Lees ook: Sta je positief in het leven? Dan heb je een beter immuunsysteem!

Bron: Optimale gezondheid, Beter Horen | Beeld: Pexels