5 signalen die op COPD wijzen: dit zijn de symptomen van beschadigde longen

COPD
COPD: Wat is het en hoe herken je het?

Wellicht heb je al eens een preek gehad van je dokter over COPD: vooral rokers en mensen die samenleven met rokers lopen een erg groot risico op deze aandoening. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronisce Obstructieve Long Ziekte). Als je te lang rondloopt met deze ziekte zonder het te laten behandelen, loop je een groot risico op hartziektes, longkanker en andere verschrikkelijke ziektes. 

Ga met deze symptomen altijd naar de huisarts.

Wat is COPD

Mensen met COPD hebben beschadigde longen. Hierdoor is het lastiger om te ademen en krijgen ze dus minder zuurstof binnen. Een gezonde volwassene ademt gemiddeld tienduizend liter zuurstof in en uit. Iemand met COPD krijgt ongeveer de helft binnen, met alle gevolgen van dien. Je bent snel buiten adem en moet veel hoesten. COPD is tevens een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij je bronchiën constant ontstoken zijn, en lomgemfyseem, een aandoening waardoor het zuurstof minder goed in je bloed komt door de afgestorven longblaasjes.

Dit zijn de signalen die wijzen op COPD:

1. Benauwdheid en een drukkende borstkas

Veel mensen met COPD krijgen deze diagnose op de eerste hulp, als ze binnengebracht worden omdat ze denken dat ze een hartaanval hebben. Een pijnlijk, drukkend gevoel op de borstkas en benauwdheid zijn symptomen die snel worden verward met een hartaanval. Dit benauwde gevoel komt door het teveel aan slijm dat zich in de longen ophoopt. Zo worden je luchtwegen geblokkeerd en kunnen je longen zuurstof minder goed opnemen.

2. Blauwe nagels

Zie je een blauwe rand om je nagelbed, dan kan dit betekenen dat je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Deze blauwe kleur kan zich ook uiten in je lippen, handen, voeten en enkels. De blauwe kleur wijst op een zuurstoftekort in je bloedsomloop. Hierbij verkleuren je gezonde, rode bloedcellen naar een blauw-grijze kleur, wat je door je huid heen kunt zien.

Lees de andere drie symptomen op de volgende pagina.

Pagina 1/2