5 signalen waaraan je eczeem kunt herkennen

3. Uitslag

Uitslag, huidschilfers en blaren zijn heel vervelend en kunnen ongemak en pijn veroorzaken. Maar ook in dit geval geldt dat het een gevolg kan zijn van zowel eczeem als een andere huidaandoening. Het is belangrijk om dan te kijken naar de vorm van de uitslag. Wanneer de uitslag zich bevindt op een plek op je armen of benen waar een spier onder de huid ligt, dan duidt dit op een allergische reactie. Eczeem komt daarentegen voor op plekken waar geen spier onder de huid ligt, zoals elleboog- en knieholtes. “Ook de vorm van de uitslag is anders”, laat dokter Fromowitz weten. “Bij een allergische reactie bestaat de uitslag vaak uit lineaire lijnen, terwijl bij eczeem vaak ronde plekken te zien zijn, die soms samenvoegen.”

4. Astma en hooikoorts

Veel mensen verwarren eczeem met een tijdelijke irritatie door kleding, gras, huisdieren, huisstofmijt, psoriases of andere huidziektes. Het verschil zit hem in de duur van de uitslag en de manier waarop deze uitslag zich ontwikkelt. Fromoqitz adviseert: “Ga bij jezelf na hoe lang je er al last van hebt, of het de eerste keer is dat je uitslag hebt en of je misschien astma of hooikoorts hebt (gehad).” Eczeem is namelijk verwant aan astma en hooikoorts. Loop je in de zomer als een gek te niezen of heb je astma? Dan is je uitslag dus hoogstwaarschijnlijk eczeem. Ook is eczeem genetisch bepaald, dus als je eerder in je leven al eens klachten hebt gehad, is het vrij zeker dat je aan deze huidziekte lijdt. Is het de eerste keer dat je last hebt van uitslag? Dan heb je waarschijnlijk gewoon een geïrriteerde huid, veroorzaakt door een reactie.

5. Andere symptomen

Droge, geschilferde huid komt vaak voor bij huidaandoeningen als psoriasis. Maar een droge huid kan ook simpelweg een gevolg zijn van droog weer of droge lucht in huis. “Als je in een grote stad woont met veel vervuiling, dan kan dat je huid droog maken”, vertelt dokter Fromowitz. “Maar het kan ook wijzen op eczeem. Om te achterhalen waardoor het komt, is het weer belangrijk om te kijken waar op je lichaam het zich bevindt. Zit het in de holtes en jeukt het? Dan is het eczeem.”

Pagina 2/2

Lees ook: Heb jij last van eczeem? De oplossing staat in je keukenkast

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Healthy | Beeld: Videostill