5 tekenen dat je met je kat naar de dierenarts moet

Kijk het in de volgende gevallen niet ‘nog even aan’

Een haarbal bij een kat is normaal, maar wat als de frequentie van die haarballen opeens veel hoger komt te liggen? Dan is het tijd om met je kat de dierenarts te bezoeken. En ook in de volgende gevallen kun je je harige vriendje het beste meenemen naar de dierendokter.

Haarballen

We noemden het al kort: Als een kat opeens vaker haarballen uitspuugt, kan het zijn dat je kat te veel haar binnenkrijgt. Het kan ook dat je kat kampt met een maag-darmprobleem. Daarnaast kan het ook betekenen dat je kat simpelweg andere voeding nodig heeft. Een dierenarts kan je hier meer duidelijkheid over geven. 

Veranderende eetlust

Als je kat opeens niet meer eet, snappen velen dat er iets aan de hand is en dat het belangrijk is om een dierenarts op te zoeken. Toch kunnen ook andere veranderingen in de eetlust duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Een bezoek aan de dierenarts is dus nooit verkeerd als je kat opeens een stuk meer of minder eet. 

Veranderingen in gewicht

Het is belangrijk om het gewicht van je kat zo stabiel mogelijk te houden. Als je poes opeens veel afvalt of aankomt kan dat op een gezondheidsprobleem duiden.

Hoesten

Niet alleen bij mensen duidt een aanhoudende hoest op eventuele gezondheidsproblemen, ook bij katten is dit het geval. Bij je harige huisgenoot kan het erop wijzen dat de kat een luchtwegaandoening zoals astma heeft.

Moeilijkheden met de ontlasting

Maak je de kattenbak schoon en merk je opeens dat je kat veel minder ‘boodschapjes’ heeft gedaan dan normaal? Of heeft je kat opeens buiten de kattenbak geplast, terwijl hij dat normaal doet? Dan heeft je huisdier mogelijk te maken met een urineweginfectie of blaaskristallen.

Lees ook: Aftellen met Minoes: Action verkoopt adventskalender voor katten

Bron: RD | Beeld: Unsplash, James Sutton