Om deze 6 redenen is wandelen in de winter extra goed voor je

wandelen winter

Op naar buiten!

We wandelen graag – en sinds de coronapandemie hebben nog veel meer mensen deze vorm van beweging ontdekt. Nu de winter is aangebroken, trekken we er echter iets minder graag op uit. Toch blijkt wandelen in de winter extra goed voor je gezondheid te zijn. Wij zetten zes voordelen voor je op een rij! 

1. Hart en bloedvaten

Om te beginnen is wandelen in de winter goed voor je hart en bloedvaten. Bewegen is in het algemeen al bevorderlijk voor de gezondheid van je hart, maar in de winter geeft een stevige wandeling je hart een extra boost. De kou kan er soms voor zorgen dat de doorbloeding vastloopt. Door te bewegen gaat je hartslag omhoog en gaat je bloed weer stromen.

2. Humeur

In de winter is de kans op depressie en angststoornissen een stuk groter dan in de zomer. Dit heeft alles te maken met een gebrek aan vitamine D en andere gelukshormonen die we via de zon binnenkrijgen. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk dag- en zonlicht te pakken. Een dagelijkse wandeling, al is het maar een half uurtje tijdens de lunch, kan daar al bij helpen. Je zult je gelijk een stuk beter voelen!

3. De lijn

Van uitgebreide kerstdiners tot kerstkransjes en van oliebollen tot champagne, december is een feestmaand en daarbij hoort veel, lekker en – vaak ook – ongezond eten. Natuurlijk moeten we in december kunnen genieten van iets extra’s, maar wil je die extra kilo’s er straks weer vanaf krijgen? Dan hoef je echt niet dagelijks staan zwoegen in de sportschool. Elke dag een wandeling van zo’n vijf kilometer zorgt er namelijk al voor dat je 240 calorieën verbrandt. Doe je dit elke dag? Dan kun je na een jaar 12 kilo lichter zijn. Bovendien zorgt een winterse wandeling ervoor dat de kans op obesitas met 50 procent afneemt.

4. Spieren en botten

De hele dag stilzitten, vooral bij lage temperaturen, is niet bevorderlijk voor je spieren en botten. Je spieren zullen sneller verstijfd raken en dat is niet fijn. Door dagelijks te bewegen houd je alles soepel. De vitamine D die je opdoet tijdens een wandeling helpt bovendien om je botten te versterken en het risico op osteoporose of botontkalking te verkleinen.

5. Nachtrust

Het is heel eenvoudig: van bewegen word je moe. Een winterse wandeling in de avond zorgt er dan ook voor dat je als een roos in slaap valt. Maar een avondwandeling heeft meer voordelen. Je spijsvertering werkt een stuk beter na wat beweging, waardoor je darmen ’s nachts een stuk minder energie zullen opeisen. Verder maak je je hoofd even helemaal leeg, waardoor je geen uren wakker ligt omdat je aan het piekeren bent.

6. Diabetes

Tot slot: wandelen in de winter is goed tegen diabetes. Zet je dagelijks 3500 stappen? Dan verlaag je het risico op diabetes type 2 al met 29 procent, zo blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc. Met wandelen verlaag je het risico op overgewicht, en dus ook automatisch op diabetes. Alleen maar voordelen, zo’n winterse wandeling. Dus hup, schoenen aan, muts op en gaan!

Lees ook: Met deze tips is het heerlijk om in je eentje te wandelen

Bron: Margriet | Beeld: iStock