Met deze 6 tips verminder je het snurken aanzienlijk

Zo krijg je een betere nachtrust

Houdt je partner je ’s nachts wakker met zijn of haar gesnurk? Of ben je zelf een snurker? Dan kan de nachtrust voor jullie allebei eronder lijden. Iemand die snurkt kan daar niets aan doen. Hoewel, er zijn een aantal manieren waarop je het snurken aanzienlijk kunt verminderen.

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Slaap niet op je rug

Als je op je rug ligt, wordt er extra druk op je keel uitgeoefend. Ook zakt de tong in de keelholte, waardoor het snurken kan worden veroorzaakt. Door op je zij te liggen, verminder je de kans op snurken.

2. Herleid de oorzaak

Drie van de grootste redenen waarom mensen gaan snurken is als ze kampen met overgewicht, (veel) roken of (veel) drinken. Als een snurker rookt en drinkt, kan het behoorlijk helpen om hiermee te minderen. Drink in elk geval geen alcohol voor het slapengaan. Ook als je kampt met overgewicht, helpt het om een beetje af te vallen.

3. Drink genoeg

Zijn je keel, neus en neusholte te droog? Dan kan dit leiden tot irritatie en ontsteking wat er weer voor kan zorgen dat je gaat snurken. Drink gedurende de dag genoeg water en zet een luchtbevochtiger in de slaapkamer die je ’s nachts laat draaien.

4. Eet ’s avonds niet te veel

Het is nooit een goed idee om te veel te eten, maar voorkom dit vooral vlak voor het slapengaan. Vooral als de maaltijd veel vet of suiker bevat, kan je het je verteringssysteem in de war schoppen waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Het is ook niet aan te raden om voor het slapengaan een melkproduct te nuttigen, omdat dit een laagje slijm kan achterlaten en de luchtwegen kan blokkeren.

5. Neem een hete douche

Als je verkouden bent, kan dit veel invloed hebben op snurken. Je luchtwegen worden immers versmald. Even lekker heet douchen -of een bad nemen- kan het snot los maken waardoor de luchtwegen worden geopend.

6. Doe oefeningen voor je tong en keel

Door je tong, het onderste deel van de keelholte en het zachte gehemelte te trainen kun je het snurken ook verminderen. Dit verslapt namelijk tijdens het slapen, waardoor de aan- en afvoer van de lucht door de mond en neus kan worden belemmerd. Door oefeningen te doen, kun je deze gebieden sterker maken, waardoor ze op een natuurlijke plaats blijven tijdens het slapen. Zo zijn er vier oefeningen, die je per dag acht minuten moet doen om al verschil te merken. In de onderstaande video worden de oefeningen voorgedaan.

Lijkt niets te helpen tegen het snurken? Dan kun je altijd een arts raadplegen.

Lees ook: Dit doen slaapexperts als ze zelf niet kunnen slapen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Slaapinfo, Tuck, Women’s Heath, ABC News | Beeld: Pexels