Met deze 6 alarmsignalen probeert je tong te vertellen dat er iets mis is! Belangrijk om te lezen!

Steek je tong eens naar jezelf uit, hoe hangt die van jou erbij? Dít betekent het:

  1. Rood en opgezwollen: als je tong dikker dan gewoon is en een donkerrode kleur aanneemt betekent dit dat je een vitaminetekort hebt, je moet je inname van vitamine B-12 drastisch verhogen. Eet meer groene bladgroente en het slikken van foliumzuur kan hier ook bij helpen.
  2. ‘Kartelige’ rand: wanneer de rand van je tong een kartelig of golf-achtig patroon vertoont kan dit een teken van een aandoening aan je schildklier zijn. Heb je ook wel eens last van vermoeidheid, vaarverlies, lage bloeddruk en krijg je snel blauwe plekken? Neem dan contact op met je huisarts.
  3. Gescheurd: een tong met scheurtjes ziet er eng uit, maar het hoeft niet alarmerend te zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het een teken zijn van een auto-immuunziekte. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts!
  4. Bruine of zwarte kleur: Dit is een teken van een slechte mondhygiëne. Zorg in dit geval beter voor je mond en gebit! Daarnaast kan het een symptoom zijn van diabetes of een bijverschijnsel van het nemen van antibiotica.
  5. Witte laag: als je een witte laag op je tong waarneemt kan je het beste zo snel mogelijk contact met je dokter opnemen. Het kan duiden op een schimmelinfectie in je mond of een verzwakt immuunsysteem. Als je rookt kan het een voorbode zijn van leukoplakia. Dit is een voorstadium van kanker.
  6. Aften of blaren: een aften is onschuldig en gaat vanzelf weer weg. Je hoeft je hier doorgaans dus ook geen zorgen over te maken. Als je langer dan 2 weken last hebt van een blaar en er zijn rode zwellingen waarneembaar rondom de blaar, neem dan eens contact op met je huisarts. Het kan een voorbode van mondkanker zijn.

Dus, hoe ziet jouw tong eruit? Neem uiteraard bij elke vorm van twijfel contact op met je huisarts en wacht daar nooit mee!


Pagina 2/2