7 signalen die erop kunnen wijzen dat je fibromyalgie hebt

fybromialgie

Aan deze symptomen herken je fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische ziekte waarbij je om onduidelijke redenen last krijgt van pijn, stijfheid en vermoeidheid. De klachten ontstaan meestal tussen de 25 en 40 jaar en voornamelijk vrouwen krijgen er last van. Ongeveer 2 procent van de volwassenen lijdt aan deze ziekte, die iemands leven flink kan beïnvloeden. Zó herken je symptomen.

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’.

Klachten

Fibromyalgie bestaat uit een combinatie van klachten. Twee mensen die allebei aan de ziekte lijden, kunnen daarom verschillende klachten hebben. Ook de ernst van de klachten kan variëren. De pijn kan bijvoorbeeld tijdelijk afnemen, of juist erger worden. Toch zie je bij fibromyalgie-patiënten wel een aantal duidelijke overeenkomsten. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

1. Pijn

Vrijwel iedereen met fibromyalgie heeft last van spierpijn of pijn in gewrichten. Deze pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. Het begint meestal in de rug, schouders of nek. De pijn kan zich daarna geleidelijk uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

2. Vermoeidheid

Het vermoeidheidssymptoom komt bijna bij elke fibromyalgie-patiënt voor.

3. Stijfheid

Kenmerkend voor fibromyalgie is dat je je erg stijf voelt wanneer je lang in een bepaalde positie hebt gezeten of gelegen. Met name ’s ochtends bij het opstaan zul je hier last van hebben. Overdag kun je moeite hebben om uit een stoel op te staan.

4. Slaapproblemen

Je kunt ’s nachts wakker worden van de pijn, waardoor je dus slechter slaapt. Het kan ook zijn dat je  wakker ligt omdat je ligt te piekeren over de achteruitgang van je lichaam.

Lees op de volgende pagina de overige klachten en ontdek hoe je deze klachten kan verhelpen.