7 signalen dat je wellicht een voedselvergiftiging hebt opgelopen

Zo herken je een voedselvergiftiging

Misselijkheid, maagkrampen en een bezweet voorhoofd. Jaarlijks worden zo’n 48 miljoen mensen ziek als gevolg van een voedselvergiftiging. Die ontstaat meestal door eten dat besmet is met giftige stoffen die bacteriën of schimmels bevatten. Je kunt je er flink belabberd door voelen. Toch hebben mensen vaak niet meteen door dat ze een voedselvergiftiging hebben opgelopen. Aan deze 7 signalen kun je een voedselvergiftiging herkennen.

Je kunt je flink belabberd voelen wanneer je een voedselvergiftiging hebt opgelopen.

1. Zweten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, begint een voedselvergiftiging niet met een aantal sprintjes naar het toilet. Eén van de eerste symptomen is transpireren. Breekt het zweet je uit en krijg je koorts? Probeer dan na te gaan of je de afgelopen dagen iets verdachts hebt gegeten. Voedselvergiftiging kan makkelijk verward worden met de griep.

2. Gasvorming

Maagkrampen en gasvorming zijn een indicatie van voedselvergiftiging. Vaak gaan ze samen met meerdere toiletbezoekjes. Dit is een teken dat de bacteriën in je maag actief zijn.

3. Misselijkheid en overgeven

Misselijkheid en overgeven zijn twee van de bekendste en meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging. Echter, hoe snel deze symptomen optreden, hangt af van de bacteriesoort waarmee het eten is besmet. De bacterie Listeria, die voornamelijk voorkomt in producten als hummus, melk en zachte kazen, kan symptomen veroorzaken binnen een tijdsbestek van 3 tot zeventig dagen nadat je het besmette voedsel hebt gegeten. Bij Salmonella daarentegen, dat voor kan komen in eieren, vlees en rauwe groenten, treden de symptomen al op na 12 tot 72 uur na het eten van het besmette voedsel.

4. Diarree

Diarree is een veel voorkomend symptoom bij voedselvergiftiging, maar hoe weet je nu of de diarree veroorzaakt wordt door een griepje, of door voedselvergiftiging? Dit kun je zien aan het type ontlasting. Bij een griep zul je last hebben van waterige diarree. Wanneer je een voedselvergiftiging hebt opgelopen, kan je ontlasting wat bloederig zijn. Dit komt door de bacteriën E-coli en Campylobacter, die vaak de boosdoener zijn bij een voedselvergiftiging.

5. Koorts

Sommige typen bacteriën, zoals Listeria en Campylobacter, kunnen koorts veroorzaken. Dit gaat meestal gepaard met problemen aan het maag- en darmstelsel. Wanneer de koorts meer dan 48 uur aanhoudt, is het verstandig een dokter in te schakelen.

6. Verwardheid

Wanneer je je een beetje verward voelt en niet meer helder kunt nadenken, duidt dit vaak op een voedselvergiftiging. Listeria kan dit symptoom veroorzaken, maar het kan wel meer dan twee maanden duren voordat de verwardheid optreedt. Ook wanneer je lichaam slap aanvoelt of je last hebt van een stijve nek, zijn dit meestal tekenen van voedselvergiftiging. Zoek hulp bij een arts als de klachten aanhouden, of wanneer je het niet vertrouwt.

7. Uitdroging

Wanneer je vermoedt dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen en er zijn meerdere symptomen die daarop wijzen, is het eerste wat je moet doen hydrateren. Probeer veel water te drinken en vermijd suiker- of caffeïnehoudende dranken en alcohol. Deze werken namelijk dehydraterend. Eet daarnaast kleine porties mild voedsel, zoals bananen, witte rijst of brood.

Pas op met deze voedingsmiddelen

In feite kun je voedselvergiftiging oplopen door vrijwel al het voedsel, maar in de meeste gevallen komt het door rauw vlees, rauw fruit en groenten die niet (goed) gewassen zijn, melk en producten die een langere periode buiten de koelkast hebben gestaan.

Lees ook: Deze 7 symptomen wijzen erop dat je te veel zout eet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pixabay