75-plussers duiken vaker onder de lakens, jongeren juist minder

75-plussers

Dit blijkt uit onderzoek van het CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze week een bijzondere ontdekking gedaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 75-plussers steeds vaker seksueel actief zijn, terwijl jongeren (16 – 25 jaar) juist minder actief zijn op dat gebied. 

75-plussers

In 2014 zeiden één op de zes 75-plussers nog aan seks te doen, iets wat natuurlijk niet bijster veel is. Maar opvallend genoeg was dit vorig jaar meer dan een kwart. Een groot verschil ten opzichte van 2014 dus. Wel geldt dit vooral voor de mannen in deze leeftijdscategorie. Dit komt met name doordat zij minder vaak op oudere leeftijd alleenstaand zijn volgens het CBS. Mannen zijn namelijk wat ouder binnen een relatie, en vrouwen hebben een hogere leeftijdsverwachting dan mannen. 1+1 = 2 dus!

Volgens het CBS zijn samenwonenden in elke leeftijdscategorie sowieso een stuk meer seksueel actief dan mensen die gescheiden van elkaar wonen.

Meest actief

In tegenstelling tot de 75-plussers, zijn jongeren vanaf 16 jaar een stuk minder seksueel actief. Zeven op de tien jongeren gaven vorig jaar aan seks te hebben gehad, terwijl dat in 2014 bijna driekwart jongeren waren. Vooral onder de jongeren tussen 16 en 25 jaar is er een groot verschil te zien. In 2014 had 63 procent seks en in 2022 was dit nog maar 56 procent.

De leeftijdscategorie tussen de 25 en 47 jaar is daarentegen het meest seksueel actief (87%). Vanaf 55 jaar gaan mensen steeds minder aan seks doen.

Lees ook: Danny de Munk heeft ‘pittig’ gesprek gehad met vermeend misbruikslachtoffer

Bron: Hart Van Nederland | Beeld: Pexels