Aan deze 8 eigenschappen herken je een narcistisch persoon

Zo weet je of je met een narcist te maken hebt

Er is helemaal niets mis met een gezonde dosis self-love. Sterker nog: hoe mooi is het als je lekker in je vel zit en van jezelf kunt houden? Echter, er zijn ook mensen die hierin doorslaan. Zij lijden aan een grootheidswaanzin en plaatsen zichzelf op een voetstuk. Wellicht heb je je weleens afgevraagd of die oom, vriendin of buurvrouw simpelweg egocentrisch of zelfzuchtig is, of dat er meer achter schuilt. Aan deze 8 eigenschappen herken je een narcistisch persoon.

Is iemand simpelweg zelfzuchtig, of is er meer aan de hand?

Narcist of egoïst?

Een narcist is niet hetzelfde als een zelfzuchtig of egoïstisch persoon. Het gaat veel verder dan dat. Iemand die aan narcisme lijdt, vindt zichzelf bovenmatig belangrijk, heeft veel behoefte aan aandacht en bewondering vanuit de omgeving en het ontbreekt hem of haar aan enige empathie. Narcisten hebben een vertekend zelfbeeld en zijn alleen maar bezig met zichzelf. Ze geven dan ook helemaal niets om de gevoelens van anderen. Narcisme komt slechts bij één procent van de bevolking voor en 50 tot 75 procent van de patiënten zijn mannen.

Eigenschappen

Aan deze 8 eigenschappen herken je een narcist:

  1. Een narcistisch persoon verwacht behandeld te worden alsof hij/zij boven alles en iedereen staat, ook al is hiertoe geen daadwerkelijke aanleiding.
  2. Narcisten overdrijven hun macht, successen, schoonheid of genialiteit.
  3. Het gebrek aan empathie zorgt ervoor dat een narcist mensen misbruikt om zijn eigen doelen te bereiken, zonder zich daar schuldig over te voelen.
  4. Narcisten zijn vaak extreem jaloers en gevoelig.
  5. Ze kunnen vaak slecht tegen kritiek en worden snel boos.
  6. Waneer een narcist het gevoel heeft geen speciale behandeling te krijgen, kan hij of zij dit heel slecht hebben.
  7. Een narcist kan zich agressief gedragen wanneer anderen niet meegaan in zijn wensen of verwachtingen.
  8. Narcisten hebben moeite om gezonde relaties te hebben met anderen en ondervinden hiervan hinder op school of het werk.

Hoe ga je om met een narcist?

Omgaan met een narcistisch persoon kan erg lastig zijn. Toch is het in ieder geval belangrijk om je grenzen aan te geven. In een relatie met een narcist gaat het vaak alleen maar over de ander. Bedenk hoever je hierin kan en wil gaan. Ook kan het helpen om je in dit stoornis te verdiepen. Wanneer je meer kennis hebt over narcisme, kun je de ander beter begrijpen. Dat betekent natuurlijk niet dat je mee moet gaan in zijn of haar gedrag, maar het kan er wel voor zorgen dat bijvoorbeeld het gebrek aan inlevingsvermogen minder persoonlijk voelt.

Lees ook: Operatie in het verschiet? Dit zorgt voor minder behoefte aan pijnstilling achteraf

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping, Lentis | Beeld: Pexels