Dit zijn de 8 dingen waarmee je van de tandarts moet stoppen

tandartsen

Deze gewoonten kun je beter loslaten voor een goed gebit

Zodra we in de tandartsstoel liggen, beweren we dat we altijd netjes poetsen en flossen. Met die felle lamp boven ons hoofd lijkt dat misschien het enige juiste antwoord, maar is dat nu echt wat je tandarts wil horen? Wellicht kun je bij het volgende bezoekje maar beter de waarheid spreken, want de meeste tandartsen prikken zo door zulke praatjes heen. Wil je een echt tevreden tandarts (en zelf een stralend gebit)? Dan is het tijd om met deze acht dingen te stoppen.

1. Een leugentje om bestwil

De ochtend voor ons tandartsbezoek besluiten we eens extra goed te poetsen, stoken en flossen. Vervolgens beweren we bij de tandarts steevast dat dit ons dagelijkse tandverzorging is – dan ligt het tenminste niet aan ons als er toch een gaatje wordt ontdekt. Maar vergeet niet dat tandartsen jaren in de schoolbanken hebben gezeten en heus wel aan je gebit af kunnen lezen wat je échte gewoonten zijn. Een paar maanden niet stoken of flossen haal je niet met die ene keer vlak voor je bezoek weer in. Je tandvlees spreekt meestal boekdelen over je echte verzorgingsgewoonten. Wees eerlijk tegen je tandarts en schroom niet om een lesje mondhygiëne aan te vragen. Uiteindelijk heb je zelf het meeste baat bij het vertellen van de waarheid.

2. Thuis je tanden witten

Het klinkt zo verleidelijk: een stralend wit gebit zonder voortdurende bezoekjes aan de tandartsenpraktijk. Maar pas op, want de middeltjes die je in de (online) drogist kunt kopen, zijn niet altijd even vriendelijk voor je gebit. Zo kunnen bleekmiddelen voor je tanden leiden tot dunner tandglazuur, geïrriteerd of teruggetrokken tandvlees en gevoelige tanden. Wil je dus een witter gebit én een goede mondgezondheid behouden, maak dan liever toch een afspraak met je tandarts.

3. Water met citroen en limoen drinken

Het geeft nu eenmaal een lekkerder smaakje aan kraanwater en er hangen een hoop gezondheidsclaims aan, maar helaas. Water met schijfjes citroen of limoen drinken is geen goed idee voor je gebit. Het zuur uit deze citrusvruchten is geen lieverdje voor je tandglazuur en tandvlees en kan zelfs leiden tot een slechtere adem. Je tandarts wordt er blijer van als je de citroen voortaan laat staan.

4. Poetsen met een harde borstel

De combinatie van een tandenborstel met harde haren en stevig schrobben klinkt misschien als een grondige tandenpoetsbeurt, maar laat zulke schoonmaakacties voortaan liever achterwege. De harde haren en grote druk op de tandenborstel kunnen ertoe leiden dat je tandvlees terugtrekt en zelfs dat het tandglazuur wordt beschadigd. Een zachtere tandenborstel is dus beter voor je gebit.

Benieuwd naar welke andere gewoonten je van je tandarts mag laten varen? Lees dan snel verder op de volgende pagina!

Pagina 1/2