Van hooikoorts tot reuma: 8 mensenziekten die je huisdier ook kan krijgen

En zo kun je ze herkennen

“Zo baasje, zo hond”, wordt er weleens gezegd. Ook klinkt er geregeld dat huisdieren net als wij mensen zijn. Dit geldt niet alleen voor het gedrag en soms het uiterlijk, helaas ook voor bepaalde kwaaltjes. Je huisdier kan namelijk ook last hebben van deze acht ‘mensenziekten’. 

Kanker

Helaas blijven dieren niet gespaard voor deze verschrikkelijke ziekte. Ook onze vriendelijke viervoeters en andere huisdieren kunnen tumoren krijgen. Signalen die hierop kunnen wijzen, zijn vermagering, afname van de eetlust of juist overdreven veel eten, benauwdheid of hoesten, niet meer graag willen wandelen en bloedverlies. Als je iets bijzonders opmerkt aan het gedrag of het lichaam van je huisdier, wacht dan zeker niet te lang en neem contact op met de dierenarts. Dan kan snel een behandeling gestart worden. Gelukkig zijn steeds meer dieren met kanker te genezen.

Hooikoorts

Het is natuurlijk hartstikke schattig als je hond of kat een keer moet niezen, maar zijzelf vinden dit waarschijnlijk helemaal niet prettig. Huisdieren kunnen namelijk ook last hebben van pollenallergie. En als je zelf last hebt van hooikoorts, weet je hoe vervelend dat is. Huisdieren zijn vaak gevoelig voor stuifmeel, huidschilfers van andere dieren of mensen en voor huismijt.

Bronchitis

Ook kunnen dieren flink last krijgen van de luchtwegen. Meestal begint dit, net als bij mensen, met een droge hoest, gevolgd door slijmhoest en snot uit de neus. Bronchitis wordt bij dieren vaak veroorzaakt door chemische dampen of allergische reacties. Zij kunnen erg gevoelig zijn voor bijvoorbeeld sigarettenrook. Zorg er dus voor dat jouw beestje niet de hele dag in de rook rondloopt, en steek buiten die peuk op.

Reuma/artrose/hernia

Als honden en katten ouder worden, zie je dat vaak aan hun grijze snoet en hun stijve loopje. Het blijkt dat dieren ook op vroegere leeftijd al last kunnen hebben van gewrichtsproblemen. Bij honden is dit overigens eerder te herkennen dan bij katten. Katten zijn namelijk een kei in het verbergen van pijn.

Dementie

Helaas blijven (huis)dieren ook niet gespaard voor dementie. Het kan dus zomaar zijn dat jouw hond ineens niet meer doorslaapt en gaat blaffen als het licht uitgaat of dat jouw kat ineens op gekke plekken in het huis plast. Dieren raken vaak erg gedesoriënteerd als ze dement zijn.

Epilepsie

Het is een afgrijselijk gezicht als je huisdier last heeft van epilepsie. Het kan dan namelijk zomaar zijn dat je dier een aanval heeft waarbij ‘ie omvalt, gaat schuimbekken, klappertanden en bijten. Bij honden komt dit vaker voor dan bij katten, maar gelukkig zijn de percentages laag. Zo’n 1 procent van de honden is gediagnosticeerd met epilepsie, tegenover 0,1 procent van de katten. Helaas is epilepsie niet te genezen, maar er is wel medicatie voor.

Suikerziekte

Ook dieren kunnen problemen met hun insulinehuishouding hebben. Als je hond of kat ineens veel meer plast en voortdurend honger heeft, kan dit wijzen op een tekort aan insuline. Ze drinken dan meer dan normaal en worden steeds magerder, ondanks hun honger. Je huisdier slaapt vaker, loopt langzamer en krijgt een dichte, plukkerige vacht. Bij honden kan suikerziekte leiden tot staar.

Blaasontsteking

De een heeft er vaker last van dan de ander: blaasontsteking. Ook dieren kunnen hier last van krijgen. Als je hond of kat ineens vaker plast dan normaal, kan dit wijzen op een blaasontsteking. Het is dan goed om contact op te nemen met de dierenarts. Een weekje aan de antibiotica, net als mensen, en alles is weer back to normal.

Lees ook: Stinkt de adem van je huisdier? Het kan een teken van pijn zijn

Bron: Margriet, LICG, Dierendokters | Beeld: Unsplash, fotograaf Eric Ward