8 andere mogelijke oorzaken van eczeem – naast erfelijkheid

Eczeem kan ook ergens anders door veroorzaakt worden

Een schrale, droge en vooral jeukende huid: eczeem. Het kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Bij de huidaandoening wordt de hoornlaag van de huid aangetast, wat ervoor zorgt dat je een geïrriteerde huidoppervlakte krijgt. Hoewel vele vormen van de huidaandoening erfelijk kunnen zijn, zijn ook andere oorzaken mogelijk. We zetten ze voor je op een rij.

Heb je eczeem en zit het niet in de familie? Dan kan het mogelijk ook door een van deze dingen komen.

Atopische eczeem

De meest voorkomende vorm van de chronische huidontsteking is atopische eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Zowel mannen als vrouwen kunnen op verschillende plekken van het lichaam last krijgen van deze huidaandoening. Je kan de huidaandoening herkennen aan een droge huid, branderigheid, roodheid, schilfers, jeuk, pijn of kloofjes in de huid.

Andere oorzaken

Atopische eczeem is in veel gevallen een aangeboren aandoening. De verschijnselen zijn bij veel mensen vanaf de eerste levensjaren goed zichtbaar. Bij de een verdwijnen de uiterlijke verschijnselen tegen de puberteit. Anderen kunnen hun hele leven kampen met de huidaandoening. Een combinatie van overgevoelig reageren op bepaalde stoffen en prikkels en de aanleg voor eczeem zijn samen vaak de boosdoener. Naast deze factoren zijn er ook nog een aantal andere oorzaken wat de chronische huidontsteking kan verergeren.

  • Een droge huid: met name in de winter kan de huid uitdrogen. Ook de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen eczeem aanwakkeren.
  • Formaldehyde: dit is een gas dat voorkomt in huishoudelijke ontsmettingsmiddelen, sommige vaccins en lijmen.
  • Metalen: in het bijzonder nikkel.
  • Isothiazolinonen: dit is een antibacterieel middel dat verwerkt wordt in persoonlijke verzorgingsproducten als bijvoorbeeld babydoekjes.
  • Sigarettenrook.
  • Geestelijke en lichamelijke stress.
  • Zepen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
  • Geuren.

Verlichten of verhelpen

Eczeem kun je voorkomen of verlichten door er in eerste instantie voor te zorgen dat de huid niet uitdroogt. Goed smeren met een hydraterende en voedende crème om het vochtgehalte van de huid op peil te houden is dan ook erg belangrijk. Pas op met bepaalde zepen, want dit kan de gevoelige huid meer irriteren. Bij ernstige vormen van eczeem is het raadzaam om een dermatoloog of arts in arm te nemen. Met de juiste middelen en medicatie kunnen ze de huidaandoening tegen gaan. Ook worden in sommige gevallen LED-lichttherapieën uitgevoerd om huidaandoening te verhelpen.

Lees ook: Simpele zelfgemaakte eczeem crème met maar 4 ingrediënten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health UKRIVM, Margriet | Beeld: videostill FlawlessChristina