8 signalen dat het tijd is voor een oogtest

Wazig zicht of vaak hoofdpijn? Tijd voor een bezoekje aan de opticien

Waar de een al van jongs af aan een bril draagt, zijn anderen gezegend met glashelder zicht. Brillen- en lenzendragers zullen weten dat het niet gek is om te beginnen met een sterkte van -1 en vervolgens binnen een paar jaar sterkte -4 te hebben. Maar ook als je jarenlang perfect zicht hebt gehad, kan het zo zijn dat je op den duur toe bent aan een bril. Deze acht signalen geven aan dat het geen slecht idee is om een bezoekje te brengen aan de opticien voor een oogtest. 

1. Last van wazig zicht

Kun jij bekenden op straat maar nauwelijks herkennen in de verte of lukt het niet meer om je favoriete krant of tijdschrift te lezen? Dan kan het zijn dat je ofwel verziend of bijziend bent. Kun je zowel ver weg als dichtbij niet goed zien? Dan is het ook mogelijk dat je astigmatisme hebt, een lichte aandoening die kan zorgen voor wazig of verstoord zicht. Hoe dan ook, het is goed om een oogtest te laten doen.

2. Je ziet moeilijk in het donker

Vind je het ‘s avonds lastig om je hond nog te zien in het donker of gaat autorijden in het donker je moeilijk af? Dan kun je leiden aan nachtblindheid.

3. Je krijgt last van je ogen bij of na het gebruiken van een computer

Vindt jouw werk grotendeels achter de computer plaats? Dan is het niet zo gek als je last krijgt van al die schermtijd. Zo kun je last krijgen van vermoeide ogen, droge ogen, wazig zicht en hoofdpijn. De 20-20-20-regel kan hier wellicht wat bij helpen: kijk elke 20 minuten 20 feet (6 meter) weg voor 20 seconden. Blijf je problemen houden? Dan is het geen slecht idee om een oogtest te laten doen.

Ga naar de volgende pagina voor de andere vijf signalen.