9x signalen van pfeiffer die je niet moet negeren

11 signalen pfeiffer

Het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen

Maar liefst 90 procent van de wereldbevolking krijgt eens in zijn leven te maken met pfeiffer. Dit is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De meeste mensen krijgen voor hun twintigste een infectie, die in veel gevallen onopgemerkt blijft. Toch is het belangrijk om de symptomen van pfeiffer tijdig te herkennen. Hoe eerder je de ziekte herkent, hoe eerder je er ook weer van kunt genezen. Let goed op de onderstaande negen signalen.

Herken jij meerdere signalen? Dan bestaat de kans dat je aan de ziekte van pfeiffer lijdt.

1. Keelontsteking of een opgezwollen keel

Wanneer je een pijnlijke keel hebt en je keelamandelen of lymfeklieren opgezwollen zijn, kunnen deze symptomen wijzen op de ziekte van pfeiffer. Vermoed je dat je het virus hebt opgelopen? Vraag je huisarts dan om een bloedonderzoek, daaruit kan hij of zij opmaken of je inderdaad pfeiffer hebt of niet.

2.  Huiduitslag

Eén van de eerste signalen van pfeiffer is het ontstaan van een huiduitslag nadat je antibiotica hebt geslikt om je keelontsteking te behandelen. ”Een huisarts schrijft amoxicilline of ampicilline voor als hij of zij vermoedt dat iemand een keelontsteking heeft opgelopen”, vertelt dokter en medisch specialist Robert Danoff aan Reader’s Digest. ”Dit is nog voordat hij of zij de ziekte van pfeiffer bij de patiënt heeft vastgesteld.”

3. Iemand die je hebt gezoend is ziek

Pfeiffer wordt niet voor niets de ‘kusziekte’ genoemd, het is namelijk heel makkelijk over te dragen aan een ander. Het virus verspreidt zich voornamelijk via speeksel, maar ook via bloed of sperma. Je kunt het ook oplopen als je uit een glas hebt gedronken van iemand die is besmet. Wanneer jij en iemand met wie je gezoend hebt dezelfde grieperige symptomen vertonen, is dat een goede aanwijzing dat jullie besmet zijn met het virus.

4. Extreme vermoeidheid

Tieners staan erom bekend dat ze wel vaker moe zijn, maar als ze gedurende enkele weken extreme vermoeidheid ervaren, kan dit een teken zijn van pfeiffer. ”Iemand met pfeiffer geeft vaak aan wel veel te slapen, maar ondanks dat nog steeds erg moe te zijn en weinig energie te hebben”, aldus dokter Danoff.

Pagina 1/2