9x waarom zwemmen ontzettend goed is voor je gezondheid

zwemmen voordelen gezondheid

Er zijn verscheidene redenen waarom zwemmen zo gezond voor ons is

Zwemmen is een lichaamsbeweging die je lichamelijk sterker en gezonder kan maken. Maar niet alleen houd je er fysiek veel voordelen op na, ook je geestelijke gezondheid kan veel baat hebben bij zwemoefeningen. Women’s Health heeft negen verschillende voordelen van zwemmen gevonden.

Wij gaan direct een paar baantjes trekken!

9. Mentale gezondheid

Als je erbij nadenkt is zwemmen een van de weinige sporten waarbij je genoodzaakt bent om je telefoon in je kluisje achter te laten. Het is dus een goed moment om je geest volledig de rust te geven van al die constante digitale stimulatie. “Veel mensen zeggen dat ze zich simpelweg meer ontspannen en minder gestrest voelen als ze gewoon in het water zijn. Regelmatige lichaamsbeweging helpt angst en depressie te verminderen, omdat het ‘goed gevoel’-hormonen vrijgeeft en onze hersenen op een gezonde manier blijven werken”, zo vertelt zweminstructeur Emily Morrissey aan Women’s Health. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat zwemmen vergelijkbaar is met yoga in termen van het verminderen van angst en stress gedurende een periode van 12 weken.

8. MS

Zwemmen kan een zeer nuttige training zijn voor mensen die kampen met MS. Dit komt met name omdat water helpt de ledematen te laten drijven. In een studie is gekeken naar pijnniveau’s van MS-patiënten bij mensen die wel en niet zwommen. Een zwemprogramma van twintig weken heeft uitgewezen dat mensen die zwommen minder pijn hadden.

7. Extra spiermassa

Er zijn nationale richtlijnen waarbij mensen van 19 tot 64 jaar minimaal 150 minuten matige aerobe activiteit per week doen om gezond te blijven. Doe je aan krachttraining, zoals bijvoorbeeld snel zwemmen? Dan kan dit al gauw teruggebracht worden naar 75 minuten per week. Zwemmen helpt daarnaast ook om extra spieren op te bouwen. “Het biedt het potentieel om vrijwel overal de toon te zetten. Iemand die hard in het zwembad aan de slag gaat, zou per definitie in zijn armen, bovenlichaam en bovenbenen meer spieren kunnen verwachten”, aldus Emily.

6. Minder inspanning, meer resultaat

“Ja, hardlopen of fietsen zal meestal meer calorieën verbranden dan zwemmen, maar zwemmen houdt je hartslag omhoog zonder je lichaam te belasten”, zo legt Emily uit. Een goede vervangende sportactiviteit dus voor mensen die aan het herstellen zijn van een lichte blessure. 

5. Bevordelijk voor de nachtrust

Zwemmen blijkt volgens studie het recept te zijn voor een betere nachtrust. In de onderzoeksresultaten waren te zien dat wanneer je regelmatige lichaamsbeweging en goede slaaphygiëne omarmt, je de slaapkwaliteit, humeur en kwaliteit van het leven kunt verbeteren.

4. Geschikt voor zwangere vrouwen

Let op, niet elke vrouw ervaart op dezelfde manier een zwangerschap. Vraag altijd je huisarts om advies, voordat je van plan bent om met een nieuwe (zwem)training te starten. Over het algemeen blijkt zwemmen wel één van de veiligste activiteiten te zijn voor zwangere vrouwen. Daarnaast is gebleken dat vrouwen die zwemmen tijdens hun vroege tot middenzwangerschap een lager risico op vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen hebben.

3. Bevordert mobiliteit

We beschouwen bewegen als vanzelfsprekend, maar toch kunnen we (vaak op latere leeftijd) last krijgen van letsel of een verminderde mobiliteit. Zwemmen kan hiervoor een rots in de branding zijn. “Door het verminderen van het lichaamsgewicht en de stress die het op je gewrichten zet, kan zwemmen de mogelijkheid bieden om te bewegen op een manier die je niet op het land kunt hebben als gevolg van de ondersteuning door het water.” Je kunt dus cardio- en spierkracht opbouwen zonder extra stress of impact op bestaande problemen toe te voegen, aangezien het grootste deel van je lichaam constant wordt gebruikt in het zwembad.

2. Variaties

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt zwemmen. Dit maakt het een zeer diverse workout, waarbij je gemakkelijk verschillende spieren kunt trainen.

1. Intelligentie

Een Universiteit in Australië, het Griffith Institute for Educational Research, bestudeerde 7000 kinderen onder de vijf jaar om te zien of er een verband is tussen zwemmen en het intelligentieniveau. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die op jonge leeftijden leerden zwemmen, bepaalde vaardigheden beter beheersen. Met name motorische vaardigheden, talen en wiskunde konden door kinderen die zwommen beter beheerst worden dan kinderen die dit niet deden.

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je per sport in een uur

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Wikimedia Commons, Australian Paralympic Committee/Sport The Library

Array