99-plussers geven acht levenslessen: ‘Zo word je honderd jaar’

99-plussers

En nee, niet door middel van diëten of uren in de sportschool

In het boek 99+ Een geheim… of geluk? verzamelden artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra tips van 99-plussers om honderd jaar te worden. Humo zette vast een paar levenslessen van deze ouderen op een rijtje. 

1. Stop (op tijd) met roken

Een groot deel van de ouderen heeft jarenlang gerookt, maar zijn daar ook weer mee gestopt. Volgens Van Hateren zou je hiermee kunnen concluderen dat je zelfs oud kunt worden als je veel en lang rookt, mits je er op tijd mee bent gestopt: “Ik ben er vrij zeker van: als ze waren blijven roken, waren ze nooit zo oud geworden.”

2. Eet wat je wilt, maar alles met mate

Bijna niemand van de ondervraagde ouderen heeft een glutenvrij, vegetarisch, veganistisch, melk-eiwitvrij, biologisch of koolhydraatarm dieet gevolgd. Ze aten wat ze wilden, genoten daarvan en namen zeker met regelmaat een borrel. Maar, wel met mate.

3. Geen fitgirls

Niemand van de 99-jarigen heeft zichzelf vroeger vier keer per week naar de sportschool gesleept om een sixpack te kweken. Ze bewogen wel, maar dan met name wandelen en fietsen. Je hoeft dus geen hobby-bodybuilder te zijn om een gezond lichaam te hebben.

Lees meer levenslessen op de volgende pagina!


Pagina 1/2