Aanvullende tandartsverzekering? Om deze reden ben je vaak duurder uit

We betalen natuurlijk liever niet te veel

De maand december staat voor de deur. Dit betekent niet alleen veel gezelligheid tijdens de feestdagen, maar ook nadenken over je zorgverzekering voor 2020. Een iets minder leuk klusje, dat snappen we, maar toch is het goed om je hier even in te verdiepen. Door de juiste keuzes te maken kun je zelfs wel honderden euro’s per jaar besparen.

In sommige gevallen ben je juist duurder uit met een aanvullende tandartsverzekering.

Aanvullende tandartsverzekering

Veel mensen kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. Gemiddeld kiezen zo’n 80 procent van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering waarvan 77 procent een tandartsverzekering erbij neemt. Prijsvergelijker Pricewise kwam is samenwerking met onderzoeksbureau Panel echter tot de ontdekking dat maar 1 op de 3 mensen daadwerkelijk gebruik maakt van deze aanvullende verzekering. Bij het tweejaarlijkse controlebezoek blijkt het ook nog eens goedkoper te zijn dan de premie die je betaald voor een tandartsverzekering.

Tandartskosten

In Nederland vallen tandartskosten (met uitzondering van bepaalde chirurgische ingrepen) niet onder de basisverzekering. Heb je regelmatig last van gaatjes of heb je een kroon of brug nodig? Dan moet je dit zelf betalen. Met een aanvullende tandartsverzekering worden deze kosten tot een bepaalde hoogte vergoed en kun je deze vaak nog deels terug krijgen.

Premie

Net als de dekking verschillen de premies voor tandartsverzekeringen. Zo kun je vanaf 7 euro tot wel 60 euro per maand betalen voor je tandartsverzekering. Veel mensen kiezen voor een dekking van 250 euro per jaar met een vergoeding van 75 procent. Volgens Pricewise betaal je voor deze premie gemiddeld 147,50 euro per jaar.

Verhouding

Ben je gezegend met een gezond gebit en ga je niet vaker dan twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle? Dan betaal je hier gemiddeld 44,32 euro per jaar voor. Ga je ook naar de mondhygiënist, dan kom je gemiddeld uit op 123 euro per jaar. Hans de Kok van Pricewise legt uit dat de tandartsverzekering relatief duur is in verhouding tot de daadwerkelijke kosten. Je kan volgens hem dus soms voordeliger uit zijn om de rekening van de tandarts en mondhygiënist zelf te betalen.

Verstandskiezen

En wat als je nu nét dit jaar je verstandskiezen moet laten trekken? Geen paniek, want behandelingen door de kaakchirurg vinden veelal in het ziekenhuis plaats. Deze vallen onder de dekking van de basisverzekering. Let wel, je hebt in dit geval wel weer te maken met je eigen risico. Zet je deze op het laagste bedrag, dan betaal je maximaal een eigen risico van 385 euro.

Lees ook: 8 tips om de juiste zorgverzekeraar te kiezen voor 2020

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere