Abortuspil voortaan verkrijgbaar bij de huisarts

De Eerste Kamer is akkoord

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuw wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk voor huisartsen om de abortuspil voor te schrijven aan vrouwen met een ongewenste zwangerschap. Normaliter kon dit alleen bij de abortuskliniek worden aangevraagd.

Wetsaanpassing

Wanneer de pil ook daadwerkelijk verkrijgbaar is bij de huisarts, is nog onbekend. De uitvoering hiervan ligt nu in handen van het ministerie van Volksgezondheid. De abortuswet, die uit 1984 stamt, is al eerder aangepast dit jaar. Het parlement heeft namelijk de verplichte bedenktijd van vijf dagen ook afgeschaft. De tegenstanders van het wetsvoorstel waren de PVV, Forum voor Democratie, de SGP, ChristenUnie en een lid van de Nanninga fractie. De meerderheid stemde dus voor.

Abortuszorg laagdrempeliger

Initiatiefnemers van de wetsaanpassing hebben kritiek op de huidige keuzemogelijkheden voor vrouwen. Vrouwen moeten nu namelijk naar een van de zestien klinieken, verspreid door het land, om hun zwangerschap te kunnen beëindigen. De nieuwe wetsaanpassing maakt het mogelijk voor huisartsen om in de eerste negen weken van de zwangerschap een abortuspil voor te schrijven. Voorstanders stellen dat dit de abortuszorg laagdrempeliger moet maken. Huisartsen mogen overigens zelf besluiten of ze deze zorg willen aanbieden.

 

 

Lees ook: ‘Kamer schaft verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus af’ 

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba