Om deze reden moet je nooit een afspraak bij de huisarts maken in de middag

afspraak dokter middag

Maak liever een afspraak in de ochtend

Wanneer je last hebt van kleine kwaaltjes, word je door de doktersassistente vaak verwezen naar het inloopspreekuur in de ochtend. Dat is fijn, want de ochtend is het beste moment van de dag voor een bezoekje aan de dokter, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De Amerikaanse hoogleraar Interne Geneeskunde Jeffrey Linder waarschuwt dan ook: ”Je kunt beter niet in de middag naar de huisarts gaan.” Een huisarts is namelijk -net zoals iedereen- in de ochtend het scherpst en helpt je op dat moment het meest nauwkeurig.

Goed om te weten als je weer eens een afspraak maakt!

Inkakken

Linder, die zelf een ervaren arts is, schreef in The New York Times dat hij zelf na drie uur ‘s middags ook niet meer zo scherp is. Omdat hij naar eigen zeggen voor elk uur dat hij besteedt aan gesprekken met patiënten, ook twee uur vastzit aan het updaten van de patiëntendossiers en aan andere administratie, gaat vermoeidheid een rol spelen in zijn diagnoses. Zelfs met meer dan twintig jaar ervaring kak je aan het einde van de dag dus in. Je hebt er als huisarts dan al een hele dag vol afspraken en administratie op zitten en dat zorgt ervoor dat je laat in de middag simpelweg minder nauwkeurig bent.

Tijd inhalen

Ditzelfde fenomeen blijkt uit een recent onderzoek dat gepubliceerd werd op de website van de American Medical Association. Dit onderzoek wijst uit dat artsen in de ochtend meer screenings voor borst- en darmkanker voorschrijven dan ‘s middags. Dat kan zelfs oplopen tot een verschil van 15 procent. Dat geldt niet alleen voor deze screenings, maar ook voor antibiotica. In dit geval is het alleen omgedraaid: in de middag schrijven doktoren juist sneller antibiotica voor dan aan het begin van de dag. Patiënten hebben ‘s middags zelfs 26 procent meer kans om met antibiotica naar huis te gaan.

Pauze

Hoe dat komt? Het gevoel dat er tijd ingehaald moet worden door de hoge werkdruk van artsen. Ook kan het zijn dat de arts te moe is om echt de tijd te nemen voor iemand en daarom voor de ‘gemakkelijke weg’ kiest door hem of haar antibiotica voor te schrijven. Om dit te voorkomen, raadt Linder artsen aan om vaker pauze te nemen en administratieve taken indien mogelijk over te dragen aan de assistenten.

Lees ook: Onderzoek beweert dat deze gewoonte in de supermarkt helpt om af te vallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels