Afvallen door koffie? Dit is wat het Voedingscentrum erover zegt

koffie afvallen

Klopt het wel wat erover geschreven wordt?

Er bestaan inmiddels zoveel verschillende diëten dat het soms lastig is om wegwijs te worden in dit voedingsoerwoud. Sommige mensen zweren dat koffie helpt om af te vallen. Dit is voor een deel over komen waaien uit de Verenigde Staten. Maar wat vindt ons eigen Voedingscentrum hier eigenlijk van?

Link tussen koffie en afvallen

Er bestaan verschillende theorieën over de link tussen afvallen en koffie drinken. De Amerikaanse arts Bob Arnot claimt bijvoorbeeld dat het drinken van drie koppen zwarte koffie per dag zorgt voor een snellere vetverbranding. De cafeïne zorgt er volgens hem voor dat je metabolisme sneller werkt. Zo zou je sneller gewicht verliezen. Maar is dit nu een feit of een fabel?

Mening van Voedingscentrum

Bij monde van Iris Groenenberg legt het Voedingscentrum aan NU.nl uit hoe zij hier naar kijken. “Het is onvoldoende wetenschappelijk bewezen”, vertelt zij. “Vanuit Europese wetgeving mag koffie dus ook niet het label ‘goed voor de vetverbranding’ krijgen.” Maar dat betekent niet direct dat koffie helemaal nooit werkt binnen een dieet. Het Voedingscentrum erkent namelijk dat koffie indirect wél kan helpen bij afvallen.

De zin van koffie

Het is namelijk zo dat koffie wel enkele aanwijsbare effecten heeft die indirect een verschil kunnen maken in een dieet. Zo krijgen veel mensen meer energie van koffie. Die energie kan vervolgens weer gebruikt worden voor een work-out. Evelien Lems, gezondheidscoach, legt aan NU.nl uit dat het daarom bijvoorbeeld loont een half uur voor een training een kopje koffie te drinken. Een ander goed moment voor koffie is ongeveer een uur na de lunch. Zo voorkom je volgens Lems een dipje na de lunch. Dat is weer handig, want je bent al snel geneigd tijdens zo’n dip naar iets makkelijks en suikerigs te zoeken om jezelf uit je dip te werken. Drink je bijvoorbeeld een kop zwarte koffie in plaats van een blikje frisdrank, dan scheelt dat flink qua suikers, zegt Groenenberg.

Lees ook: Oei: zo vaak zou je eigenlijk je koffiezetapparaat moeten schoonmaken

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels, Magda Ehlers