Probeer je af te vallen? Dit is waarom de laatste kilo’s het moeilijkst zijn

afvallen

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Proberen gewicht te verliezen gaat niet altijd over rozen, maar als je de schouders eronder zet, moet het mogelijk zijn. Sterker nog, aan het begin vliegen de kilo’s er vaak af. Maar die laatste kilo’s? Dat is vaak een ander verhaal.

Laatste kilo’s

Je moet er een goed regime op nahouden als je gewicht wilt verliezen. Af en toe kun je nog wel wat lekkers eten, maar het moet wel bij af en toe blijven. En vaker nee zeggen, dat kan voelen als een flinke beproeving. Het voelt dan ook oneerlijk als die laatste kilo’s er niet zo snel afgaan als die eerste kilo’s.

Waarom zo moeilijk?

Volgens diëtiste Melissa Meier is het helemaal niet zo gek dat je die laatste kilo’s niet snel verliest. Hoe dunner je lichaam wordt, hoe meer je lichaam probeert vast te houden aan dat wat nog over is. En in sommige gevallen moet je dat volgens de diëtist gewoon omarmen. Als je al veel bent afgevallen, vraag jezelf dan af hoe belangrijk het voor jou is om nog een paar kilo af te vallen. Het is immers maar een nummer op de weegschaal. Zitten je kleren goed? Zit je lekker in je vel? Dat is uiteindelijk het belangrijkste, zo vertelt Meier aan Body and Soul.

Wil je toch echt nog die laatste paar kilo verliezen? Dan heeft Meier de volgende tips, maar, zo stelt ze: “Verwacht niet dat het verlies snel zal gaan”.

Sta stil bij wat je eet

Uit ervaring weet Meier dat velen vaak eten omdat het een gewoonte is. Om 1 uur ’s middags is het immers lunchtijd. We eten minder vaak omdat we echt honger hebben. Om die reden moeten we goed stilstaan bij wat we eten. Omdat we vaak eten terwijl we niet echt honger hebben, eten we snel meer dan we nodig zijn.

Houd een eetdagboek bij

Door bij te houden wat je precies eet, kun je achterhalen waar nog winst te behalen valt. Neem nu eens olijfolie. We bereiden van alles in olijfolie, maar een eetlepel bevat wel 90 calorieën! Als jij altijd royaal olijfolie in de pan schenkt, kun je hierdoor onbedoeld veel calorieën binnenkrijgen. En ook dat ene ‘verantwoorde’ koekje kan meer bevatten dan je eigenlijk dacht.

Weeg porties af

Het is zo makkelijk om een bepaalde hoeveelheid rijst of pasta in de pan te doen. Vaak weten we wel ongeveer wat genoeg is, toch? Helaas, vaak gebruiken we naar verloop van tijd steeds meer van iets, zonder dat we het doorhebben. Nu hoef je heus niet alles af te wegen. 100 gram courgette meer of minder maakt geen verschil. Weeg daarentegen wel de voedingsmiddelen af waar veel calorieën inzitten, zoals pasta, rijst, noodles, havermout, suiker, oliën, etc. 

Doe het rustig aan met de drankjes

Twee liter water per dag drinken? Doen! Twee glazen alcohol per dag drinken… dat is dan weer niet zo’n goed plan. Probeer drankjes met calorieën, alcoholisch of niet, achterwege te laten en drink zoveel mogelijk water en thee. Want twee glazen frisdrank zijn al snel goed voor 200 calorieën.

Lees ook: 10.000 stappen per dag zetten: helpt het echt met afvallen?

Bron: Body and Soul | Beeld: Unsplash, i yunmai