Afvallen lastig? Déze signalen geven aan dat je vet vasthoudt door je hormonen!

hormonen

Zorgen jouw hormonen ervoor dat je onnodig vet vasthoudt?

Wat we al niet doen om af te vallen en wat strakker in ons vel te zitten. Gezonder eten, sporten en voor enkelen een dieet: we doen allemaal ons best om die ongewenste kilo’s eraf te krijgen. Dat kan nog behoorlijk lastig zijn, het blijkt vaak een behoorlijke worsteling om een paar pondjes af te vallen. Lukt het jou maar niet om af te vallen en kan je niets bedenken wat je ‘fout’ doet? 

Misschien heeft je hormoonhuishouding ermee te maken. Je hormonen kunnen de boel behoorlijk in de war gooien en hebben invloed op veel processen in je lichaam. ‘Kleine’ dingen zoals te weinig slapen kunnen al invloed hebben op je hormonen en hiermee op je vetopslag. De volgende tekenen wijzen erop dat je hormonen wel eens een vinger in de dieet-pap kunnen hebben:

  1. Je slaapt te weinig: Als je te weinig slaapt ben je de volgende dag meer geneigd om dit energietekort te compenseren door extra te eten. In je hormoonhuishouding merk je dit doordat je schildklierhormonen niet optimaal zullen werken. Hormonen zoals deze sturen je stofwisseling en functioneren het beste wanneer ze niet worden beïnvloed door stresshormonen. Laat dit nu net de hormonen zijn die je produceert als je te weinig slaapt! Een goede nachtrust is dus essentieel.
  2. Je eet te weinig koolhydraten: Het hormoon adiponectine speelt een rol bij de verwerking van vet en glucose, doordat het de insulinegevoeligheid beïnvloedt. Insuline bepaalt of vet wordt verbrand of opgeslagen. Hoe meer adiponectine, hoe meer energie er verbrand wordt, heeft onderzoek aangetoond. Een dieet dat bestaat uit het skippen van veel koolhydraten kan de adiponectine-balans verstoren.
  3. Je hebt het veel te druk: Nog een hormoon dat invloed heeft op je stofwisseling: adrenaline. Het heeft aan de ene kant een positieve uitwerking op je vetverbranding, want je gebruikt opgeslagen suikers en vetten als energie. Als je adrenaline level continu te hoog is wordt je lichaam hier ongevoelig voor. Dit zorgt ervoor dat je sneller vet opslaat als reserve, in plaats van het te gebruiken als energiebron.
  4. Je libido is heel laag: Het hormoon DHEA heeft invloed op een hoop processen in je lichaam, zoals je libido, focus en immuunsysteem, maar ook je vetverbranding. Samen met testosteron beschermd het spierweefsel, wat meer calorieën verbrandt dan vetweefsel. Deze hormonen nemen allebei af wanneer je ouder wordt, en wanneer je ziek of gestresst bent.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: WomensHealth | Beeld ter illustratie