Aha: 5 dingen die je nog niet wist over verkouden zijn

verkouden

Hier hadden wij nog nooit iets over gehoord

Vaak voel je het de dag van tevoren al aankomen omdat je keel ineens zeer doet: je hebt een verkoudheid te pakken. Enorm vervelend, omdat het vaak gepaard gaat met allerlei ongemakken. Hoewel we allemaal wel weten wat een verkoudheid is en hoe het voelt, zijn er ook feiten over verkouden zijn die veel mensen nog niet kennen. Wij zetten er vijf voor je op een rij.

1. Een verkoudheid wordt niet veroorzaakt door lage temperaturen

Hoewel we vaak denken dat een verkoudheid wordt veroorzaakt door kou, klopt dat niet. Mensen die in hele koude gebieden leven, zouden dan immers altijd verkouden moeten zijn. In plaats daarvan wordt een verkoudheid juist door de warmte van binnenruimtes veroorzaakt. We gaan met z’n allen vaker dicht op elkaar zitten als het buiten koud en guur is. Dat vergroot de kans dat virussen van mens op mens kunnen overspringen.

2. Je wordt twee dagen na de besmetting verkouden

Het duurt gemiddeld achtenveertig uur voordat het verkoudheidsvirus zich in je lijf heeft genesteld. Dan pas krijg je de bekende symptomen. Ben je ineens verkouden en weet je niet waar het vandaan komt? Werp dan eens een blik op twee dagen geleden in je agenda. Besmettelijkheid laat overigens niet zo lang op zich wachten: je bent al besmettelijk vanaf het moment dat je begint met snotteren.

3. De huisarts kan je niet helpen als je verkouden bent

Er bestaan een hoop drankjes waarmee je van een vervelend hoestje af kunt komen. Een medicijn dat ervoor zorgt dat een verkoudheid volledig verdwijnt, bestaat echter niet. Het heeft ook geen zin om naar de huisarts te gaan als je alleen verkoudheidsklachten hebt, want hij/zij kan je niet van de verkoudheid af helpen.

4. Tegen een verkoudheid bestaat geen vaccin

Er zijn tegenwoordig vaccins voor veel verschillende virussen, maar niet voor een verkoudheid. Er zijn namelijk maar dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen, waardoor het te moeilijk is om een vaccin te creëren. Bovendien is een verkoudheid een relatief milde aandoening die vanzelf wegtrekt, waardoor een vaccin ertegen geen noodzaak is.

5. Kinderen worden vaker verkouden dan volwassenen

Gemiddeld worden volwassenen één tot twee keer per jaar verkouden. Bij kinderen kan dat aantal een stuk hoger liggen: zij kunnen tot wel tien keer per jaar een verkoudheid oplopen. Dit komt vooral doordat kinderen nog amper weerstand tegen verkoudheidsvirussen hebben opgebouwd. Ook bevinden ze zich vaak in ruimtes waar onderling veel contact is met andere kinderen, zoals op school of de peuterspeelzaal.

Lees ook: Dit is waarom het gebruik van melatoninepillen nooit handig is

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Annie Spratt