Aha: aan deze symptomen kun je schurft herkennen

Schurft heerst weer in het land

Lange tijd hoorden we er niet zoveel over, maar sinds kort is schurft terug van weggeweest. De laatste jaren neemt het aantal mensen dat schurft heeft langzaam weer toe. Wat is het precies en hoe herken je het? Wij vertellen je waar je op moet letten.

Wat is schurft precies?

Schurft, in de medische wereld ook wel aangeduid als ‘scabiës’, is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door mijten. Die mijten graven zich je huid in en maken daar gangetjes. Ze leggen eitjes in die gangetjes, waar na een aantal dagen nieuwe mijten uitkomen. Die mijten graven na twee weken ook weer gangetjes om eitjes in te leggen. Schurftmijten vermenigvuldigen zich dus snel.

Hoe spot je schurft?

Het nummer één signaal voor schurft is hevige jeuk. Schurftmijten leven immers onder je huid en laten daar ook poep achter. Je lichaam komt vervolgens in actie om tegen die onbekende substantie te vechten, wat jeuk oplevert. Vooral ’s nachts is je afweersysteem druk bezig, waardoor de jeuk dan het ergst is. Een ander belangrijk signaal is het spoor van de schurftmijten op je huid. Je kunt de schilferende gangetjes namelijk zien zitten. Ook kan je huid rood worden en kunnen er pukkeltjes of blaasjes ontstaan. De mijten zelf zijn niet te zien, daar zijn ze te klein voor.

De signalen voor schurft zijn vaak eerst zichtbaar op je vingers, polsen en tenen. In veel gevallen kun je ze later ook spotten op je liezen, enkels, voeten, oksels, tepels (bij vrouwen) en het geslachtsdeel (bij mannen).

Hoe kun je schurft oplopen?

Helaas is het niet zo dat de huidziekte alleen op een bepaalde leeftijd voorkomt: iedereen kan het krijgen. Situaties waarin er veel huidcontact tussen mensen plaatsvindt, zijn ideaal voor de overdracht van schurft. Lig je bijvoorbeeld langer dan een kwartier tegen iemand met schurft aan, dan is de kans groot dat je het oploopt. Ook als je dagelijks iemand met schurft verzorgt, kan het naar je overspringen. Lichamelijk contact is echter geen vereiste voor de overdracht van schurft. Je kunt het namelijk ook oplopen als je in je eentje in een bed ligt waar eerder iemand met schurft in heeft gelegen. De mijten kunnen dan in de lakens zitten en op die manier op je huid terechtkomen.

Risico’s

Daarnaast zijn er verschillende risicosituaties, waarin de kans op overdracht van de huidaandoening extra groot is. Denk bijvoorbeeld aan een reis naar gebieden waar geen stromend water is. Mensen kunnen zichzelf, hun kleding en hun beddengoed dan niet wassen, waardoor de schurftmijten goed kunnen nestelen. Een ander voorbeeld is een situatie waarin iemand verzwakt is door lange tijd heel weinig of heel ongezond te eten. Het afweersysteem kan dan minder goed tegen de mijten vechten, waardoor ze zich makkelijk kunnen voortplanten.

Help, ik herken de signalen. Wat nu?

Schurft is een vervelend huidziekte, maar gelukkig is er een goede behandeling voor. Herken je de bovenstaande signalen, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Mocht het zijn dat je inderdaad schurft hebt, dan kun je verschillende crèmes of tabletten aanbevolen krijgen. Daarmee zullen de klachten na enkele weken verdwijnen. Zie je nieuwe plekjes op je huid verschijnen of neemt de jeuk niet af? Raadpleeg dan nogmaals je huisarts.

Lees ook: Aan deze symptomen kun je een galwegontsteking herkennen

Bron: Thuisarts | Beeld: Pixabay