Aha! Dus hierom ben je altijd zo moe na het weekend

Je creëert een jetlag voor jezelf

Het weekend is hét moment om even bij te komen van een drukke en stressvolle werkweek. Dit doe we dan ook naar hartelust. We komen soms zelfs pas tegen de middag ons bed uit en we genieten er met volle teugen van. Of dat alleen heel slim is… Helaas niet. Sterker nog: je wordt er zelfs vermoeider van.

Dat is volgens gezondheidsbegeleidster en auteur van het boek Oerritme Leen Steyaert helemaal niet zo gek.

Jetlag
“Integendeel,” zo vertelt ze aan Het Laatste Nieuws. “Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat, kun je dat effect vergelijken met een jetlag. Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok. Zo gaan we vaak wat later naar bed en staan we ook wat later op. Je lichaam kan dat tot op zekere hoogte wel aan. Maar zodra dat verschil groter wordt dan twee uur, begin je het te voelen.”

Ritme
Je kan je op zaterdag en zondag kiplekker voelen en dan op maandag komt de klap: je bent de hele dag zo duf als een konijn. Als je wilt voorkomen dat je hier last van krijgt, dan is het heel belangrijk om je ritme niet te verstoren. Je hoeft niet precies om zeven uur op te staan, zoals je doordeweeks doet. Maar maak het dan in ieder geval niet later dan negen uur. Je zal zien dat je je een stuk beter voelt op maandag.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels