Aha! Dus hierom ben je altijd zo moe na het weekend

moe

Je creëert een jetlag voor jezelf

Het weekend is hét moment om even bij te komen van een drukke en stressvolle werkweek. Dit doe we dan ook naar hartenlust. We komen soms zelfs pas tegen de middag ons bed uit en we genieten er met volle teugen van. Of dat alleen heel slim is… Helaas niet. Sterker nog: je wordt er zelfs vermoeider van.

Denk je uitgerust aan een nieuwe week te beginnen, voel je je nog doodop zodra de wekker afgaat. Maandag is voor velen een zware dag, maar hoe komt het toch dat je na een vrij weekend niet volledig opgeladen bent? Het zou alles te maken hebben met je ritme.

Jetlag

Grote kans dat je doordeweeks op ongeveer dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat. Dat ritme zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt. De kans is óók groot dat je in het weekend veel flexibeler bent wat dit betreft. Later slapen en op een ander tijdstip opstaan zorgt voor een verstoring in je ritme.

Volgens gezondheidsbegeleidster Leen Steyaert krijg je last van een jetlag-gevoel als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat. Als de innerlijke klok verschoven wordt voel je je op maandag dus niet uitgerust. Tenminste, als het verschil groter dan twee uur is.

Mocht je erg last hebben van de maandagblues is op gezette tijden slapen en opstaan dus aan te raden.

Lees ook: Dit is waarom je vaak in het weekend ruzie krijgt met je partner

Bron: Margriet | Beeld: Pexels