Aha… Dus HIEROM dragen chirurgen altijd blauw of groen! Wist jij dit?

De groene en blauwe operatiekleding is geen toeval

Is het jou ook wel eens opgevallen dat chirurgen altijd blauwe of groene werkkleding dragen? Dat zijn van die dingen die je pas ziet als je er op gewezen wordt. In het ziekenhuis wordt overal over nagedacht en dus ook over de kleur die chirurgen in de operatiekamer dragen. Het heeft namelijk een heel logische reden!

Verblindend
Tot 1914 opereerden artsen gewoon in een witte doktersjas, pas na dit jaar verruilden ze hun vaste uniform voor blauwe of groene operatiekleding. De reden? In de operatiekamer branden altijd erg felle lampen om alles goed te kunnen zien en de witte jassen bleken de artsen in dit felle licht te verblinden. Dat is behoorlijk onhandig als je een operatie aan het uitvoeren bent, dus er moest naar een andere kleur kleding gezocht worden. Toen werd er voor groen en blauw gekozen.

Rustgevend
Waarom? Deze twee kleuren staan in het kleurenspectrum recht tegenover de kleur rood, wat die kleur beter zichtbaar maakt. Wat is er ook alweer rood en volop aanwezig tijdens een operatie? Juist, bloed! Hierdoor wordt alle aandacht naar het lichaam van de patiënt getrokken en dat is weer goed voor de concentratie van de hard werkende chirurgen. Ook worden groen en blauw door veel mensen als rustgevend en neutraal ervaren, wat weer goed is voor de gemoedstoestand van de patiënt. Wij kunnen ons ook voorstellen dat een arts in een neon-roze pak niet heel kalmerend werkt… Wist jij dit?

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie