Om deze reden kun je snel hoofdpijn krijgen van wijn

 

Waarom krijg je zo snel hoofdpijn tijdens het drinken van een glas wijn?

Veel mensen hebben er snel last van als ze een wijntje drinken: hoofdpijn. En dan bedoelen we niet de volgende ochtend, maar tijdens het drinken van een glaasje. Zo’n halve kater tijdens het drinken is heel vervelend als je juist zin hebt om lekker te ontspannen met een glas rood of wit. Waar ligt het toch aan dat je zomaar hoofdpijn kan krijgen van wijn?

In een gespecialiseerde kliniek in Chicago, de Diamond Headache Clinic, vroegen ze dit zich ook af en besloten ze onderzoek te verrichten naar het verband tussen hoofdpijn en het drinken van wijn.

Histamine
De eerste oorzaak is volgens de onderzoekers histamine, een verbinding in je lichaam die plaatsvindt wanneer je een allergische reactie hebt én een stofje dat van nature in wijn zit. Het binnenkrijgen van histamine kan bij iemand die daar gevoelig is zorgen voor een heftige reactie. Je krijgt droge ogen, wordt snotterig en krijgt hoofdpijn. In rode wijn zit meer histamine dan in andere wijnsoorten, wat er dus voor kan zorgen dat je hoofdpijn krijgt van een glas rood.

Tannine
Tannines zijn antioxidanten in de pitjes, schil en steel van de druif die ervoor zorgen dat je soms een droge mond kan krijgen tijdens het drinken van een glas wijn. In rode wijn zitten hogere concentraties dan in witte wijn, dit kan ertoe leiden dat je er sneller last van hebt bij een glas vin rouge. De meeste mensen krijgen geen hoofdpijn van tannine, maar het kan wel zijn dat je er gevoelig voor bent. Je lichaam heeft er dan moeite mee om deze stof af te breken. Probeer, als het blijkt dat jij hier gevoelig voor bent, in ieder geval geen andere gefermenteerde producten te eten, zoals kaas, tijdens het drinken van wijn.

Tyramine
Dit is een aminozuur dat ontstaat tijdens het maakproces van wijn. Het drinken van jonge wijnen vergroot de kans op hoofdpijn nog eens extra volgens de Diamond Headache Clinic. Ook is inmiddels bekend dat tyramine bij 40 procent van de migrainepatiënten de kans op het krijgen van een hoofdpijnaanval extra vergroot.

Lees ook: Goed nieuws voor de wijnliefhebber: wijn proeven kan je slimmer maken

Bron: WomensHealthMag | Beeld: Unsplash