Aha! Dus dit is waarom je een loopneus krijgt als het buiten koud is

loopneus

Het heeft niks met een virus te maken

Het is bijna onvermijdelijk: een loopneus. Vooral als het buiten koud is dan lijkt het er gewoon wel bij te horen. Sniffen en snotteren is niet onze grootste hobby, dus wij waren eigenlijk wel nieuwsgierig waarom we er altijd zo’n last van hebben. 

De verklaring heeft niks te maken met een verkoudheidsvirus.

Slijm
Oké, daar gaan we dan: wanneer je inademt wordt de lucht opgewarmd door het slijm in je neus. Als het buiten echter ijzig koud is dan droogt dat slijm wat uit, waardoor je meer slijm gaat produceren. Als je vervolgens inademt door je neus komt er warme vochtige lucht terecht bij de koude lucht die je zojuist inademde. Dat zorgt ervoor dat de waterdamp die in je adem zit condenseert en vloeibaar wordt. Helaas is dat vaak te veel voor je neus en loopt het er regelrecht uit.

Sjaal
Gelukkig is er wel een oplossing voor dit winterse probleem. Je kunt dit namelijk voorkomen door een sjaal voor je mond te dragen als je buiten bent. Doordat die sjaal voor je neus en mond zit wordt de lucht alvast verwarmd, voordat je het inademt. Kleine moeite en geen loopneuzen meer. Wij zijn voor!

Dit feitje bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pexels