Aha: hierdoor blijft dat liedje telkens in je hoofd zitten

liedje

Heel vervelend!

We vinden het allemaal weleens heerlijk om een liedje mee te zingen of een melodie te neuriën, toch? Het wordt daarentegen wel iets vervelender als je dat liedje of deuntje niet meer uit je hoofd kunt krijgen. Het kan zelfs zó irritant worden dat je je aan jezelf begint te ergeren. Hoe kan dit eigenlijk?

Brain itch

Je hebt het vast weleens gehad: een brain itch. Niet zo bekend met het woord? Een brain itch is dat ene hele irritante liedje dat zich non-stop afspeelt in je hoofd. Onderzoekers aan de Durham University vonden het fenomeen zó interessant, dat ze zich er wat meer in hebben verdiept. En wat blijkt? Een nummer moet drie verschillende kenmerken hebben om een brain itch te veroorzaken.

Herkenbare beat

Allereerst moet het liedje een herkenbare beat hebben, aangezien er in je interne jukebox meer dan duizenden nummers zitten opgeslagen. Zit er dus een liedje bij met een herkenbare beat, dan wordt je geheugen meteen getriggerd. Nog iets herkenbaars aan een brain itch zijn de onverwachtse pauzes en de herhaling van bepaalde noten. Ook is de melodie vaak erg simpel en heeft hij een ritmisch patroon.

Hoe krijgen we het uit ons hoofd?

Maar nu horen we je denken: ‘hoe krijg ik het in hemelsnaam weer uit mijn hoofd?’. Het makkelijkste wat je hiertegen kunt doen volgens de onderzoekers, is het hele liedje afluisteren. Het is namelijk zo dat meestal een deel van het liedje in je hoofd blijft zitten, waardoor je hersenen zoeken naar het complete patroon. Daarnaast kun je afleiding gaan zoeken of moet je gewoon maar accepteren dat dat irritante liedje in je hoofd zit. Onthoud gewoon: alles wat je aandacht geeft, blijft. Zoek dus afleiding!

Lees ook: Supermarkten maken vaak fouten in de prijs bij aanbiedingen

Bron: Flair | Beeld: Pexels