Aha! Met deze tool kun je berekenen wat de leeftijd van je rug is

rug

Is die hoger of lager dan je eigen leeftijd?

Rugpijn is een kwaaltje waar heel veel mensen last van hebben. Helaas geldt ook nog eens: als je het hebt gehad, keert het vaak weer terug. Maarre, hoe weet je nou hoe erg jouw rug eraan toe is? Met deze handige tool van onze zuiderburen kun je de leeftijd van je rug berekenen. 

Oudere rug

Met deze tool kun je aan de hand van een aantal vragen berekenen wat de leeftijd van je rug is. Op de redactie hebben we de tool ook uitgeprobeerd, en onze rugleeftijden vielen een stuk hoger uit dan gedacht. Uit onderzoek van een grootschalig onderzoek onder Belgen van de hogeschool Howest, in opdracht van ergonomiespecialist Ergodôme, blijkt dat ieders rug gemiddeld negen jaar ouder is dan onze eigen leeftijd. Dat betekent dus dat een 30-jarige een rugleeftijd van een veertiger heeft, zo lezen we bij HLN. Feeling old yet?

Rugklachten

Alleen het afgelopen jaar al bezochten 1,9 miljoen mensen de huisarts met nek- en rugklachten. In de realiteit ligt dat aantal waarschijnlijk nóg hoger, omdat veel mensen rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaan. Er zijn veel verschillende oorzaken voor lage rugpijn. Zo kan het komen door een verkeerde lichaamshouding, te lang stilzitten, stress of in sommige gevallen een onderliggende aandoening.

Hoewel het belangrijk is om hulp te zoeken bij lage rugpijn, is het in de meeste gevallen nog belangrijker wat je er zelf aan doet. Zo is het essentieel om voldoende te blijven bewegen en te zorgen voor de juiste lichaamshouding. Daarnaast kan het versterken van de rug- en buikspieren helpen om lage rugpijn te voorkomen of te verminderen. Ook zijn er verschillende rekoefeningen die je kunt doen om het zeurende gevoel in je rug te verzachten.

Via deze website kun je berekenen wat de leeftijd van je rug is: www.rugleeftijd.be.

Lees ook: Last van rugklachten? Dit is waarom je er niet te lang mee moet rondlopen

Bron: HLN | Beeld: Unsplash