Aha! Zo komt het dat je bleek wordt als je moe bent

bleek moe

Zo zit het dus!

Het is vaak duidelijk aan iemand te zien als hij of zij slecht heeft geslapen. Een slechte nachtrust en vermoeidheid gaat vaak gepaard met een bleek gezicht. In Zweden is uit onderzoek gebleken dat je ook daadwerkelijk aan iemand kunt zien of diegene een slaapgebrek heeft. Hoe je dat ziet en waardoor je onder meer bleek gaat zien, leggen we uit in dit artikel.

Onderzoek

Onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben 20 vrouwen foto’s laten zien van 5 mannen en 5 vrouwen. De proefpersonen zijn op twee verschillende momenten op de foto gezet. Eerst nadat ze een normale nacht van acht uur slaap hadden gemaakt. Voor de tweede foto zijn ze 31 uur wakker gebleven, nadat ze de nacht daarvoor ook slechts 5 uur slaap hadden gehad. Aan de vrouwen de taak om te bepalen of de mensen op de foto een slaapgebrek hadden.

Vermoeide mensen

En wat bleek? Het was voor de vrouwen helemaal niet zo moeilijk om de vermoeide mensen er tussenuit te pikken. Zij gaven significant vaker aan hangende oogleden, rode ogen, gezwollen ogen, wallen onder de ogen, rimpels, hangende mondhoeken en een bleek gezicht te zien. Ook werden vermoeide mensen vaker verdrietig ingeschat. Een opvallend detail: in dit onderzoek bleken mannen vaker een bleek gezicht te hebben bij vermoeidheid dan vrouwen. Ook hadden mannen vaker gespannen lippen.

Bleek gezicht

De grote vraag is nog steeds, waarom wordt je gezicht zo bleek als je moe bent? Wanneer je slaapt zetten je bloedvaten uit. Daardoor stroomt je bloed makkelijker en kun je je warmte afgeven aan je huid, waardoor je een gezonde blos op de wangen krijgt. Een goede nachtrust zorgt dus voor een goede bloedcirculatie en kleur op je gezicht. Een logisch gevolg van slaapgebrek, is dus dat die kleur uit je gezicht wegtrekt. Er wordt namelijk minder bloed naar je huid gepompt. Hierdoor ga je pips en bleek zien. En om dat te voorkomen is er dus maar één remedie: genoeg uren slapen.

Lees ook: Dit is waarom je tijdens je slaap soms het gevoel hebt dat je valt

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels