Aha: zo vaak zou je een grote boodschap moeten doen

Het antwoord op de vraag die je jezelf altijd hebt gesteld

We mogen het er dan wellicht liever niet over hebben, maar eerlijk is eerlijk: we vragen ons allemaal weleens af of ons toiletgedrag normaal en gezond is. We zochten daarom voor eens en voor altijd uit hoe vaak je eigenlijk een grote boodschap zou moeten doen.

Richtlijn

Hoe ongemakkelijk het ook is om over te praten, je stoelgang is heel belangrijk. Het zegt namelijk veel over je gezondheid. Op de vraag hoeveel keer per week of per dag je zou moeten poepen is niet één duidelijk antwoord. Het hangt er vooral vanaf wat voor jou normaal is en hoe consistent je toiletgedrag is. De één poept slechts drie keer in de week, terwijl de ander drie keer per dag een grote boodschap doet. Hoewel het één niet beter is dan het ander, is de richtlijn wel dat je ergens tussen de drie keer per week en drie keer per dag voor een nummer twee naar het toilet zou moeten gaan.

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar het toiletgedrag van mensen. Daar kwam uit dat de meeste mensen (50 procent) één keer per dag poepen. 28 procent gaf aan twee keer per dag een langer bezoekje te brengen aan het toilet, en slechts 5,6 procent poept minder dan drie keer per week. De meeste mensen gaven aan vooral in de ochtend een grote boodschap te doen.

Gezonde stoelgang

Het is pas nodig om je zorgen te maken over je toiletgedrag als dat ineens heel erg afwijkt van jouw normale patroon. Stel, je poepte eerst drie keer per dag en ineens nog maar drie keer per week, dan moet je misschien eens nagaan of er iets aan de hand is. Vaak heeft een verandering in de stoelgang te maken met voeding. Groenten, fruit en granen kunnen helpen bij een gezonde stoelgang.

Lees ook: Opgelet: van déze 9 etenswaren krijg je nog meer trek

Bron: Girlscene | Beeld: Adobe Stock