Aha! Zo voorkom je hooikoorts-niesbuien in de auto

Met hooikoorts achter het stuur kruipen kan levensgevaarlijk zijn

Alle mensen die last hebben van hooikoorts kunnen het beamen: het is geen pretje. Maar wist je dat het ook ontzettend gevaarlijk kan zijn? Niezend in de auto zitten kan leiden tot grote ongelukken. Wij geven je enkele tips hoe je je hooikoorts in de auto onder controle houdt.

Hooikoorts in de auto

Heel vervelend natuurlijk, die hooikoorts. Je voelt je er flink belabberd door en dat elk jaar opnieuw. Nu is er nog meer slecht nieuws. Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben de invloed van hooikoorts op het autorijden onderzocht. Wat blijkt: rijden met hooikoortsklachten is absoluut geen goed idee. De rijvaardigheid is dan namelijk gelijk aan mensen met een alcoholpercentage van 0,5 procent. Hierbij duren beslissingen langer en kijk je minder goed uit.

Tips

Gelukkig zijn er meerdere dingen die je zelf kunt doen tegen de hooikoortsklachten. We zetten enkele opties voor je op een rij.

  • Schone kleren – Als je al buiten bent geweest die dag, neem dan een douche en trek schone kleren aan voor je de auto instapt. De pollen die al op je lichaam zitten neem je zo niet ook nog mee de auto in.
  • Zonnebril – Draag een bril of zonnebril om je ogen te ontzien van stuifmeel.
  • Airco – Gebruik alleen de recirculatiestand van de airconditioning. Bovendien zijn er speciale stuifmeelfilters voor airco’s en ventilatiesystemen te vinden.
  • Schoon houden – Ook de hygiëne van je auto is belangrijk. Stofzuig deze dus net iets vaker, en neem ook je dashboard regelmatig af met een natte doek.

Medicijnen

Ook bestaan er natuurlijk genoeg medicijnen tegen hooikoorts. Maar let goed op: medicijnen kunnen een versuffende werking hebben. Misschien ben je zo van je niesbuien af, maar dan is het nog geen goed idee hiermee achter het stuur te gaan zitten. Bespreek dit dus altijd met je huisarts of apotheker.

Lees ook: Feit of fabel: vermindert het eten van pissebedden hooikoortsklachten?

Bron: MaxVandaag | Beeld: Unsplash, Andy Art