Aha: zo voorkom je opgezwollen voeten met warm weer

opgezwollen voeten

Een aantal handige tips

Het is deze week weer lekker warm, tropisch zelfs! Helaas komen er ook ongemakken kijken bij zulke warme dagen. We zweten en plakken, we slapen slecht en uitdroging en zonnesteken liggen op de loer. Ook kun je last hebben van opgezwollen voeten en enkels. Wij hebben een aantal handige tips om daarvan af te komen. 

Opgezwollen voeten

Laten we bij de oorzaak beginnen, want waar komen opgezwollen voeten eigenlijk vandaan? Wanneer je bloedvaten het bloed in je lijf niet goed kunnen afvoeren naar je hart, kun je oedeem krijgen – een andere naam voor vochtophoping. Daarbij zakt overtollig vocht naar beneden, waardoor je opgezwollen voeten en enkels kunt krijgen. In sommige gevallen kunnen ook je benen wat opzwellen.

Maar wat heeft warmte hiermee te maken? Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten, waardoor er meer bloed wordt aangevoerd. Maar al het bloed dat wordt aangevoerd moet ook weer worden afgevoerd, en dat is het lastige. Er komt een hoge druk op je aderen te staan, waardoor er ook vocht door de wanden van je kleinere bloedvaten worden geperst. Wanneer je lichaam warmte niet goed kwijt kan houdt het sowieso meer vocht vast, bijvoorbeeld wanneer je een lange wandeling hebt gemaakt of heel lang stilzit.

Wat merk je?

Wanneer je voeten opzwellen, merk je dat al snel. Door de vochtophoping beginnen je schoenen krapper te zitten. Ook krijg je een soort langzaam wegtrekkende deuk in je voet wanneer je er met een vinger op drukt. Krappe schoenen en gezwollen enkels zijn natuurlijk geen prettige combinatie, daarom wil je er zo snel mogelijk weer van af. Sterker nog: je wilt eigenlijk voorkomen dat je met opgezwollen voeten rondloopt. Daarom hebben wij een aantal handige tips.

Hydrateren en bewegen

Goed, nu we weten waar die gezwollen voeten vandaan komen, is het tijd om er iets aan te doen. Zo is het belangrijk om goed te hydrateren op warme dagen. Genoeg water drinken dus. Zo voorkom je niet alleen uitdroging, maar ook opgezwollen voeten. Ook helpt het om regelmatig te bewegen. En dan hoef je echt niet meteen vijf kilometer door het bos te wandelen. Een rondje door het kantoor of om je huis helpt de zwelling ook al tegen te gaan. Bewegen is namelijk goed voor de doorbloeding en stimuleert tegelijkertijd je beenspieren.

Eetpatroon

Let ook op je eetpatroon op warme dagen, dit kan ervoor zorgen dat je minder snel dikke enkels krijgt. Hoe je dat aanpakt? Zout zorgt bijvoorbeeld dat je vocht vasthoudt. Probeer (veel) zout dus te vermijden bij hoge temperaturen, want daardoor kun je sneller gezwollen voeten krijgen. Heb je genoeg gedronken, bewogen en op je eten gelet, maar is het tóch misgegaan en loop je met dikke voeten rond? Trek dan zo snel mogelijk je schoenen uit (zodra je thuis bent natuurlijk) en leg je voeten omhoog. Zo kan het vocht uit je voeten trekken en zal de zwelling sneller afnemen.

Lees ook: Te warme smartphone door de zomerhitte? Dit doe je eraan

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels