Ahah… DIT is de reden waarom je altijd sneller aankomt dan dat je afvalt!

Waarom is afvallen toch zoveel moeilijker dan aankomen?

Dieten, afvallen, aan de lijn zijn: hoe je het ook noemt, het is allemaal even vervelend. Maar met de zomer in aantocht, voelen de meesten toch nog de neiging om even wat moeite in het verliezen van die laatste kilootjes te steken. Dat blijkt vaak toch behoorlijk lastig, want hoe minder je eet, hoe meer trek je hebt. En als je de teugels even laat vieren, zit er meteen meer gewicht aan dan dat je al was afgevallen!

Hoe kan dat toch? Je werkt weken achtereen in de sportschool en je houdt je aan een dieet, maar het getal op de weegschaal gaat tergend langzaam omlaag… Het is gewoon niet eerlijk. En de reden waarom we dat gewicht zo moeilijk verliezen maar het er toch zo makkelijk weer aankomt, is eigenlijk best wel logisch. Tijdschrift Cosmopolitan sprak met voedingsdeskundige dr. Tim Crowe en hij vertelde dat het komt doordat we onszelf tijdens het diëten constant aan een hongergevoel blootstellen.

Overcompenseren
Als we aan het lijnen zijn dan hebben we nadien snel de neiging om dat hongergevoel te overcompenseren door extra veel te eten en dan zit het gewicht er zo weer aan. Daarom is het ook niet goed om bijvoorbeeld doordeweeks te lijnen en in het weekend alle regels te laten varen, want zo zit je continue te schommelen. Je kunt beter gedurende de hele week een gezonde levensstijl aanmeten en soms even eten wat je lekker vindt, het effect is zo veel duurzamer. Onthoud jezelf niet te veel, want dan heb je veel te snel de neiging om jezelf te verwennen als het dan eindelijk ‘mag’!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels