’s Avonds alcohol gedronken? Dit is hoelang je moet wachten met autorijden

alcohol autorijden

Na die paar biertjes kruip je natuurlijk niet achter het stuur, maar hoe zit het met de volgende ochtend?

Heb jij ’s avonds een paar wijntjes of biertjes gedronken? Dan is het logisch dat je niet gelijk daarna gaat autorijden. Maar hoe zit het eigenlijk de ochtend erna? Is het dan verstandig om achter het stuur te kruipen? Of moet je langer wachten tot de alcohol je lichaam uit is? Wij zochten uit hoe het zit. 

Alcohol uit je bloed

De hoeveelheid alcohol in je bloed hangt af van drie dingen, zo vertelt dr. Paul Wallace, hoofd medisch adviseur bij Drinkaware, aan The Sun. “De hoeveelheid die je binnenkrijgt, over welke tijdsperiode en de snelheid waarmee je lichaam er vanaf komt”, weet hij. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is, al verschilt dit per persoon. De snelheid waarmee je lichaam alcohol verwerkt, kan afhangen van je lengte en geslacht (het mannelijk lichaam verwerkt alcohol vaak sneller dan het vrouwelijk lichaam), de toestand van je lever, je metabolisme, je leeftijd, medicatie en de sterkte van de alcohol.

Autorijden

Stel je bijvoorbeeld voor dat je tussen 6 en 7 uur ’s avonds drie glazen wijn drinkt, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Drink je tussen 8 en 12 uur ’s avonds zes biertjes? Dan kun je vanaf 9 uur ’s ochtends pas weer verantwoord achter het stuur kruipen.

Kop koffie of een koude douche

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er niets dat je kunt doen om dit proces te versnellen. “Een kopje koffie of een koude douche zal helemaal niets doen om de alcohol kwijt te raken”, weet dr. Wallace. Het kan zijn dat je je er wat wakkerder of frisser door voelt, maar de alcohol zal nog steeds in je bloed zitten. Er zit dan ook niets anders op dan het af te wachten – óf een keertje met de bus of trein gaan.

Lees ook: Onderzoekers beweren: ‘Alcohol met mate drinken is nog steeds schadelijk’

Bron: The Sun, CBR | Beeld: Unsplash, Matthieu Joannon