Deze alledaagse voorwerpen kunnen je ziek maken

9 voorwerpen griep

Deze 9 voorwerpen in huis kunnen je ziek maken

Een griepje heb je zo onder de leden, zeker in de winter. En nu er een heuse griepepidemie op komst is, is het helemaal oppassen geblazen! Wie geen zin heeft om dagenlang koortsig en snotterend in bed te liggen, doet er goed aan dit artikel te lezen. De onderstaande 9 voorwerpen kunnen je namelijk ziek maken. En het zijn dingen die we allemaal in huis hebben…

Dit zijn de meest onhygiënische voorwerpen in huis.

1. De dweil

De dweil staat met stip op nummer 1, met een miljard bacteriën per vierkante centimeter. Niet zo gek ook: je gebruikt hem om de vloer schoon te maken, waardoor de dweil in aanraking komt met stof, haren, etensrestjes en ander vuil.

2. Contactlenzen

Ja echt, contactlenzen staan ook in het rijtje van meest onhygiënische voorwerpen in huis. Onderzoekers ontdekten dat in de ogen van lenzendragers meer dan 5000 bacteriën leven, die daar normaal gesproken niet zouden voorkomen. Hierdoor heb je kans een ooginfectie op te lopen. Dit komt mede doordat de lenzen altijd vochtig worden gehouden – dat vormt een broedplaats voor bacteriën.

3. De kraan

En dan met name de kraan op het toilet. Deze wordt natuurlijk door een heleboel mensen aangeraakt. Uit onderzoek blijkt dat de kraan maar liefst 2,7 miljoen bacteriën bevat. Gatsie!

4. Theedoeken

89 procent van alle theedoeken bevat e-coli, een bacterie die voorkomt op onder andere rauw vlees en rauwe melkproducten en mogelijk een voedselinfectie kan veroorzaken. Daarnaast zijn er nog tal van andere bacteriën die zich in je theedoek schuilhouden. Wissel daarom elke 2 à 3 dagen van theedoek en was de theedoeken vervolgens op 60 graden. Gebruik ze daarnaast nooit om je handen mee af te drogen!

5. Je handtas

Je tas neem je overal mee naartoe en je zet hem regelmatig op de grond in de bus, trein, of op het toilet. Geen wonder dus dat je tas een bron van bacteriën is. Op een handtas zijn er al snel zo’n 10.000 te vinden.

6. Knuffels

Pluche knuffels zijn natuurlijk ontzettend schattig om te zien. Maar ze worden vaak vrijwel nooit gewassen en vormen daarmee een bron van ziektekiemen. Maar liefst 80 procent van alle teddyberen bevat besmettelijke bacteriën die urineweginfecties, diarree of astma kunnen veroorzaken.

7. Pyjama’s

Uit onderzoek blijkt dat mannen hun pyjama gemiddeld 13 dagen dragen zonder te wassen en vrouwen zelfs 17 dagen. Dat is veel te lang en niet erg hygiënisch. Was je pyjama dus om de paar dagen, het liefst op 60 graden. Doe je dit niet, dan heb je voordat je het weet een blaasontsteking te pakken!

8. Nagelschaartjes

Je zou het misschien niet verwachten, maar nagelschaartjes zijn één van de voorwerpen in huis die je ziek kunnen maken. Dat komt omdat onder je vingernagels bacteriën zitten, die bij het knippen van je nagels op het nagelschaartje terecht komen. Dit zijn onder andere darmbacteriën, die diarree kunnen veroorzaken. Maak je schaartje daarom eens per maand schoon met desinfecterend schoonmaakmiddel en deel hem niet met anderen!

9. Sponsjes

Een oud sponsje verspreidt meer vuil dan dat het verwijdert. Gemiddeld bevat een gebruikt sponsje meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter. Gebruik je dagelijks sponsjes? Pak dan iedere week een nieuwe.

Lees ook: Zo vies zijn je haarelastiekjes eigenlijk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash